Влез

Как да се стоплим? Алтернативи и решения.

Как да се стоплим? Алтернативи и решения. - 4.6 out of 5 based on 8 votes

    Pechka-kaminaМоже би се колебаете дали начинът, по който се отоплявате в момента е най-рентабилен, дали цената спрямо качеството си заслужава. Аз имам впечатления от няколко вида отопление, защото съм живяла при такива условия. В тази статия искам да споделя какви са  плюсовете и минусите на всяко едно от тях.

    1) Добре познатото парно. Няма съмнение, че това е най-лесния и удобен вариант на отопление.

  Но той има и мнооого негативи. Ето някои от тях:

 - Не мога да не сложа на първо място цената. През половин година 10 % увеличение. Изравнителните сметки почти винаги са само нагоре. Кои са причините за това? Аз лично съм виждала, а и по „Господари на ефира” даваха, не добре изолирани тръби, вследствие на които има загуби по трасето. Да не говорим за старите абонатни. Съответно цялата тежест пада върху клиентите, които си плащат редовно.

 - парното несъмнено е причина за изсушаване на въздуха. Не случайно лекарите препоръчват често проветряване и поставяне на съд с вода или мокри кърпи в близост до радиаторите, за да се подобри влажността на въздуха. В противен случай лигавицата на носоглътката се изсушава и става по податлива на вируси и инфекции.

 - хлебарките – всички знаем, че тези свръх-еволюирали гадинки се придвижват през тръбите на парната инсталация. А неудобствата от тяхното присъствие няма нужда да бъдат обсъждани.

  - Колко излиза на сезон? – В моя случай безумно много – 1500-1800 лв. заедно с топлата вода.

  2) Локално парно /на дърва/. Това е друг начин на отопление, от който лично имам впечатления. През по-голямата част от живота си /всъщност до скоро/ съм живяла в блок без централно парно. По тази причина през 2006 г. родителите ми решиха да вложим пари в локална система за отопление. Какво представлява тя и каква е приблизителната й цена? Необходими са следните покупки:

 - печка тип камина с водна риза и помпа – цената беше около 500-600 лв. /оттогава не са поскъпнали никак/;

 - радиатори за всяка стая и лира за банята – цената е около стотина лева на радиатор, а лирата е 60-80 лв. по спомен;

 - бойлер със серпентина, който би могъл да се включи към инсталацията – тук цената зависи и от големината и марката естествено;

 - можете да си купите и UPS, така че ако спре тока помпата да продължи да работи още известно време и да не стане авария в системата.

   Общо цената ни излезе заедно със свързващите PVC тръби не повече от 1000-1200 лв. Като трябва да направя едно важно уточнение – не сме плащали за монтирането на системата, защото имаме роднина, който ни я постави безплатно.

  Сега идва основният въпрос – колко по-евтино излиза?

  - По най-нова информация 0,7 кубик дърва е на цена 55 лв. Сезона в нашия случай го изкарваме с 5,6 кубика / за апартамент 65 кв. м./ т.е ок. 440 лв., но като се добавят и разходите за транспорт /20-30 лв./, за еко брикети /пресовани от слънчогледови люспи/ и друг вид разпалки цената е ок. 500 лв./сезон.

- Имайте предвид, че отоплявайки помещенията си, вие междувременно можете да готвите на камината и да си топлите вода на бойлера, което е доста икономично. /Имам приятелка, чиито родители ползват бойлер на дърва, ток и газ в едно, а едновременно с това и се къпят и с обикновен черен варел, който се нагрява от слънцето./

  - Друг плюс е, че влажността на въздуха е значително по-добра, отколкото при алтернативни начини на отопление, освен това си имате жив огън и романтично настроение в стаята

 Недостатъци на локалното парно:

- Трябва всеки сезон да прибирате дървата и да имате достатъчно голямо помещение за това, както и да носите дърва, да чистите печката и изхвърляте пепелта всеки ден;

- Трябва да внимавате да не забравите да пуснете помпата, иначе ще ви се наложи да обезвъздушавате, а може да има и по-тежки последствия;

- Има опасност да ви се запуши комина и тогава положението е още по неприятно – просто основен ремонт;

  3) Друга алтернатива на отопление са климатиците:

   Кои според мен са плюсовете на тези уреди:

- Енергоспестяващи са - харчат малко ток, но са ефективни, ако са подбрани правилно за съответното помещение;

-  За разлика от другите отоплителни уреди, могат да се използват и за охлаждане през горещите месеци;

-   Не изискват усилия, за да функционират – както е при локалното парно на дърва например;

-   Имат различни режими и начини на работа, които се контролират лесно и от разстояние.

   Недостатъци на климатиците:

-  В помещението се върти един и същи въздух, чиято влажност е много ниска. По тази причина се счита, че могат да носят риск за здравето;

- Не работят добре при температури под - 10 градуса, в каквото и друго да ни убеждават дистрибуторите;

-  Има опасност от простуда, ако сме изложени директно на студената струя въздух от климатика;

-  Повечето не са особено тихи.

   Въпреки това планирам да ползвам климатици, поради тяхната икономичност и единственият вариант за охлаждане през лятото, когато живееш в нагрята панелка. Ще споделя повече впечатления за рентабилността и цената на тези уреди, когато събера повече впечатления от тях.

Вижте и статията "Еко идеи за по ниски сметки"

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ше може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наПетък, 15 Ноември 2013 16:23

17 коментари

 • камини
  камини Вторник, 01 Юли 2014 08:46 Връзка на коментара

  Статията ви е изключително интересна и се радвам че ни пишете, дано и за на пред да ни давате информация. Много от нас не са наясно какво е пелетното отопление и какви са основните разлики с другите видове твърдо гориво. Виждам, че все повече хора се насочват и към него.Харесва ми статията ви понеже пишете и за плюсовете и за минусите,така всеки един от нас може сам да си направи сметка и да реши кои компромиси да направи . Но не ми харесват климатиците именно заради въртенето на един и същ въздух.

 • Костадин
  Костадин Четвъртък, 17 Април 2014 20:20 Връзка на коментара

  За два конвенторни радиатора или както се водят колко идва на месец отоплението с 2 по един във всяка стая?

 • Deyan Akrabov
  Deyan Akrabov Неделя, 13 Октомври 2013 13:25 Връзка на коментара

  Не съм съгласен с това ,че има риск защото климатиците въртят един и същ въздух в помещението.Както с климатик или друг отоплителен уред дали се сменя въздуха, зависи единствено от това колко често се проветрява.Що се отнася то минусовите температури проблеми се появят при температури от -20C ,което реално е максимум 10 дни в годината, не сме в Швеция нали.

 • Теодора Дончева-Влаховска
  Теодора Дончева-Влаховска Петък, 07 Юни 2013 18:14 Връзка на коментара

  Благодаря за оценката за статията ми. Радвам се, че съм полезна!

 • pvc дограма
  pvc дограма Петък, 07 Юни 2013 12:51 Връзка на коментара

  Реално погледнато наистина през по-голямата част от живота си много хора са живяли без парно.Както и ти пишеш в своята статия...." По тази причина през 2006 г. родителите ми решиха да вложим пари в локална система за отопление. Какво представлява тя и каква е приблизителната й цена? ...." хубаво е преди всичко човек да разпитва и да си направи една преценка на своите възможности и на това което му се предлага за да не съжалява след това.Статията е много полезна и се радвам че попаднах на нея, дано често споделяте с нас.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Петък, 28 Декември 2012 12:10 Връзка на коментара

  Здравей, Васко! Добре дошъл в коментарите. Разбира се, че мнението ти е ценно. Колкото повече хора разкажат за личният си опит, толкова по-добре. Така всеки ще може да реши сам за себе си на какъв вариант за отопление да се спре!

 • Васко Василев
  Васко Василев Сряда, 26 Декември 2012 23:27 Връзка на коментара

  Здравейте, малко нахално да се включа и аз. Имам локално парно от 30год. На гравитационен принцип е без помпа, топлата вода се изкачва нагоре и после се разлива по всички радиатори. Имам около 100ребра чугунени и 15 алуминиеви. Тази година смених котела, взех бош 24kw. Включих и бойлера, банята я отоплявам с кюнеца. Независим съм от ток. Да ви кажа, че има голямо значение дали ще работи денонощно. Сутрин слагам две кофи въглища, нагласям на 70градуса и вечер като се прибера котела гори и в стаите е топло, зареждам пак и така до сутринта. Котела е бункерен с лост за смилане и отстраняване на пепелта. Имам и климатици, ама не може да се сравни топлината с тази от парното. Докато съм с тази допотопна система никой не може да ме накара да сложа помпа,UPS, обезвъздушители и други глупости. Който не вярва да ми дойде на гости и ще се убеди сам. Пожелавам на всички успех с отоплението.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Четвъртък, 12 Юли 2012 15:04 Връзка на коментара

  Здравей, Тихомир и добре дошъл в коментарите! Благодаря, че споделяш впечатлението си от конвекторите. Доколкото ми е известно по-икономична алтернатива от климатиците няма. Освен това аз искам да имам възможност за охлаждане на помещенията през лятото :)

 • Тихомир
  Тихомир Четвъртък, 12 Юли 2012 08:14 Връзка на коментара

  Да кажа нещо за конвекторите.
  Миналата зима отоплявах едно помещение - холът (където спяхме и с детето заедно). Конвектора беше 2kW точно този френският.
  В най-големият студ в нас температурата беше около 17-18 градуса. И за отопление плащах около 250 лв. на месец(грубо 1400 kW). Това чудо не изключваше понеже не можеше да достигне температура, а топлеше само една стая. (Имам дограма навсякъде и апартамента е изцяло с южно изложение.)
  Тази зима мисля да пробвам комбинирано отопление дърва + климатик (климатик до към 0 градуса, дърва за по студено). И при всички случаи ще ми излезе по евтино от 5 месеца по 250 лева сметка за тока.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Събота, 11 Февруари 2012 14:46 Връзка на коментара

  Ами при нас апартаментът е тухла единичка и трудно се затопля, но и трудно изстива. Ако го оставим неотоплен през деня, температурата не пада под 18 градуса.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics