Влез

Имаме ли нужда от книжните пари?

Имаме ли нужда от книжните пари? - 5.0 out of 5 based on 3 votes

 pari-stokaНаскоро се замислих за сблъсъка между поколенията и за това как бизнесът и държавата следват тенденции, които са изостанали, за да угодят на част от хората, които не могат да свикнат с развитието на технологиите.

 Да вземем например плащанията по интернет. Някои хора се страхуват от тях като дявол от тамян.

 Ако не усетят парите между пръстите си имат чувството, че някои ги лъже или манипулира и няма да получат това за което плащат или ще ги оберат някакви виртуални хакери. Не че това не може да стане, но нима същото не се случва като носим пари в брой или като изтеглим кеш от банкомата? А вероятно сте чували, че онлайн сметките могат да бъдат застраховани?

 В по-развитите общества плащането онлайн е нещо нормално. Дори, когато очакват да получат по куриер дадена стока, хората не се страхуват да я предплатят. Това за тях е естествено, те знаят че правата им са защитени, могат да я върнат без обяснения и да си получат моментално парите.

 Това, което аз си представям след време е книжните пари завинаги да изчезнат. Нима има нужда от тях? Често напечатването на една банкнота струва, колкото нейната реална покупна стойност. Държавният бюджет харчи милярди от нашите пари за да напечата хартийки, от които никой няма нужда. Да не говорим за борбата с фалшифицирането на тези банкноти. Колко много средства се отделят в цял свят за това!

 А помислете си и за неудобството от разнасянето на парите в брой. Колко болестотворни микроорганизми има по тях! Всеки път трябва да чакаш за ресто, а на продавачите им се налага да отскочат до съседния щанд, за да вземат от колегата дребни. И винаги има опасност някои да те причака и да си присвои съдържанието на протмонето ти. Не е малка и вероятността някоя банкнота да се скъса или повреди. Реалните пари могат да бъдат унищожени от всякакви бедствия.

 Това не може да ти се случи, ако парите ти са виртуални. Както казах, човек може да си направи една застраховка и да не се притеснява кои хакер ще му разбере паролата и до какви нива на сигурност ще достигне. Всичко ще му бъде възстановено до последната виртуална стотинка.

А вие какво мислите? Добре ли ще е да изчезнат реалните пари?

Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наПонеделник, 03 Февруари 2014 11:31

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics