Влез

Как парите влияят върху психиката ни?

Как парите влияят върху психиката ни? - 5.0 out of 5 based on 4 votes

 pari komisionnaНаскоро получих първото плащане от Гугъл за рекламите, които се показват в блога ми. Естествено се почувствах добре, макар че сумата не е голяма и мисля в перспектива да се насоча към по-добри варианти за печалба от интернет. Но чувството, което изпитах, когато взех банкнотите в ръка, ме накара да се замисля за начините, по които парите влияят на подсъзнателно и съзнателно ниво върху психиката ни.

  Реших да проверя има ли конкретни научни изследвания, които да говорят за това как точно паричните знаци влияят върху начина ни на мислене. Попаднах на информация за серия научни експерименти, провеждани от трима психолози (Катлийн Вохс от Унивирситета в Минесота, Никол Мийд от Щатския Университет във Флорида и Миранда Гууд от Университата на Бритиш Колумбия). 

 Участниците в тези изследвания били разделени в две групи. На едните постоянно им било напомняно за пари и им били давани по-високи парични стимули под формата на игри /например монополи и др./, а при другите било точно обратното. В резултата на това се оказва, че група 1 показвала по-високи индивидуални резултати, но участниците в нея били много по-малко склонни да помагат на останалите и се изолирали от тях. Група 2 пък демонстрирала по-добри умения за общуване и взаимопомощ. 

 Логично ли е резултатите да са такива? За мен - да. Истината е, че ние асоциираме парите със сигурност и удоволствие. Всеки иска тези неща за себе си и близките си. Не би желал да ги сподели с лека ръка с останалите. Това ме навежда на мисълта дали до някаква степен материалната нагласа не подкопава успехите ни като общество. 

 Спомняте ли си статията, в която ви разказах гледната точка на Жак Фреско и неговия проект Венера. Този учен - архитектурен дизайнер, конструктор и футурист рисува картини от бъдещето на едно по-рафинирано общество, което няма нужда от парична система, за да функционира. Съзнанието на хората е свободно и не е ограничавано от фискалните стереотипи. За съжалиние аз не виждам как можем да достигнем това в скоро време при положение, че монетерната система ни дърпа точно в обратна посока. Не са важни благородните достижения в полза на социума, а индивидуалната спестовна сметка и скъпите вещи и  имоти. 

 За съжаление дори аз, която пиша тази статия, осъзнавам, че съм тотално обременена от абсолютно всички отпечатъци, които паричните знаци слагат върху съзнанието ни. Допирът до парите ме прави щастлива на едно дълбоко подсъзнателно ниво, оправя настроението ми и ми влияе доста първично. Естествено знам, че има хиляди по-важни неща от тях, заради които директно бих запратила всяка стотинка по дяволите, но това е положението. 

 Вариантът според мен е да имаш достатъчно пари, така че да ги презреш - да не мислиш за тях, те да бъдат просто едно от многото средства за по-добър живот. В никакъв случай обаче не е добре да си прекомерно богат - това може да направи всеки човек нещастен по много начини. Аз например не бих издържала на медийното присъствие, на което е подложен всеки богаташ, нито пък би ми харесал факта стотици хора да зависят от моя бизнес и да трябва да треперя над милиони и милиарди. 

 Така че балансът в паричните потоци, както и във всичко останало в живота е много важен. А вие какво мислите по въпроса?

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 14:37

3 коментари

 • mladen
  mladen Вторник, 20 Май 2014 18:39 Връзка на коментара

  parite -- tova e dobre, no da znae6 kak da jivee6 s tiah-- v BIBLIATA e zapisano -- ne moje6 da sluji6 na dvama gospodari--na BOG i na PARITE---- taka 4e ostava samo edno BOG --inache si ne6tasten, Sega az sam v rakova sastoynie--- emigrant, raboteh,pestih i za kakvo ???.......... ofgovor niama -- samo edin :NO COMENT

 • Теодора Дончева-Влаховска
  Теодора Дончева-Влаховска Сряда, 26 Юни 2013 16:24 Връзка на коментара

  Севи, ти си доста продуктивна и пишеш увлекателно, така че може проектът ти да прерасне в нещо по-голямо, ако му отделяш толкова време.
  Впрочем и аз не съм за парите, иначе отдавна да съм се отказала от блога. Просто той се превърна в любимо хоби и начин на живот.
  Но несъмнено парите са важни в нашето общество, няма защо да си затваряме очите за този факт.

 • Севелина Асенова
  Севелина Асенова Сряда, 26 Юни 2013 12:47 Връзка на коментара

  Теди, отново една полезна статия! За пари от Гугъл реклами чрез моя сайт доста трябва да почакам и май трябва да измисля нещо друго, но в момента аз съм основно заради писането. Иначе за мен парите са просто един от най-добрите начини за подобряване качеството на живота :)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics