Влез

Стойността на Вашите пари

Стойността на Вашите пари - 5.0 out of 5 based on 10 votes

    Stoinostta-na-pariteЗамисляли ли сте се, че парите макар и универсална валута, нямат една и съща стойност не само при различните ситуации в живота, но и за всеки човек индивидуално. Те придобиват различни измерения и според начина, по който са изкарани.

Тогава коя валутна единица е най-универсална?

    Всъщност за мен истината е, че реалната обменна валута са не хартийките, които получаваме за труда си, а времето, което отдаваме от живота си, за да ги изкараме. Наскоро гледах фантастичен филм, в който разменната монета беше именно времето. Идеята беше, че човек се ражда с 25 години живот , но когато наближи краят им, той трябва да започне да работи и да получава още ценни часове, за да продължи да съществува. Освен това цената на всяка стока се измерваше във време - например кафе - 1 минута и 30 секунди, вечеря в ресторант - 10 часа, почивка на красиво място - седмица и половина. Всъщност това се случва и с нас, ние продавайки времето си, си осигуряваме най-необходимото, а оттам нататък можем да надграждаме за по-качествен живот.

   Изчислете какъв е вашия доход на работен час. Например нетната /чистата/ ви заплата е 800 лв. за 20 работни дни в месеца. Това означава, че взимате по 40 лв./ден, което за 8 часа прави 5 лв./час. Тази ситуация разбира се е хипотетична и опростена, защото обикновено ходейки на работа вие имате разходи за транспорт, за храна, за напитки и др. На някои места това се поема от работодателя, но не навсякъде. Също така към 8-те часа работа, трябва да добавите и пътя до офиса и извънработните срещи и разговори, ако има такива. След всички тези изчисления може да се окаже, че часовете от времето си, които отдавате на работодателите си, са значително по-евтини - например 3,50 лв./час. Към тази сума можете да добавите и парите, които изкарвате с допълнителен доход, ако имате щастието да получавате такъв. Когато теглите чертата, ако сте като повечето хора в България, вероятно часът ви струва 3-10 лв. 

   Сега, като вече знаете колко струва труда ви, замислете се дали бихте си купили нова рокля/бутилка скъпо вино или пък бихте харчили парите си за цигари. Ако роклята например струва 80 лв., а вие получавате 5 лв./час, това означава, че работите 2 дена, за да си я купите. Замислете се съгласни ли сте 2 пълни работни дни да хабите нерви, за да я притежавате. Ако отговорът е да!, тогава действайте. Ако обаче е - не, въздържайте се от покупката, освен ако нямате богат близък роднина, чието време е скъпо платено.

  Това може да ви накара да се замислите да спрете цигарите. Например аз направих следното изчисление за мой близък. Той работи средно на месец 21 работни дни и получава към 850 лв. чисто възнаграждение. Плащат му се пари за транспорт и храна, така че работният му час излиза около 5 лв. Той пуши по кутия и половина цигари на ден, което на месец в неговия случай е около 210 лв или 1/4 от заплатата му. Тогава изводът е, че този човек цяла седмица работи само, за да си позволи да си купува цигари. Сметнато на годишна база, времето, което му костват цигарите е 3 месеца. А той никота не се беше замислял заслужава ли си. Но в тази ситуация има и допълнителни фактори, които наклоняват везните към спиране на вредния навик, а именно здравето. Влошеното здравословно състояние освен, че ви тормози психически и физически, струва и още ресурс на време и пари!

  От горните примери е видно, че ако имате съзнание за връзката между качеството на живот, времето, парите и здравето, всичко ви се избистря и целите и приоритетите ви стават по-реално постижими и близки.

  Финансовата стабилност, може да не е най-важното нещо, но тя е обвързана с всички останали сфери от живота ви. Моят съвет е следвайте страстите си и изкарвайте пари от тях. По този начин печелите удоволствие+качествен живот.

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ше може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 11:21

3 коментари

 • Рая Христова
  Рая Христова Събота, 18 Февруари 2012 19:37 Връзка на коментара

  Еее, хайде сега :) Недей така, ще почна да си виря носа :))

  Вдъхновението е от живота. И от колегите-блогъри ;)

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Събота, 18 Февруари 2012 11:12 Връзка на коментара

  Благодаря, Рая за оценката! Това, казано от теб, за мен означава много. Много ценя твоят стил на писане, не пропускам публикация и се чудя как поддържаш вдъхновението си живо?

 • Рая Христова
  Рая Христова Петък, 17 Февруари 2012 21:51 Връзка на коментара

  О, точно така си е. Отвреме-навреме го забравяме това... Ето например сега докато се разправяме с едни... роднински работи, отива много време. Пари не толкова, но много време и разкарване. Което пак е пари! Колкото повече работиш и печелиш, толкова по-малко време ти остава за теб на ден. И тогава почваш да цениш повече времето, отколкото парите, и не се хващаш да работиш за 15-20 лв на час :)

  (Впрочем малко носталгия - на тази тема беше първата ми статия на тема пари :) Но да си призная, Теди, твоята е станала по-хубава :)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics