Влез

Пазаруване, цени, емоции...

Пазаруване, цени, емоции... - 5.0 out of 5 based on 3 votes

пазаруване Има много причини, по които един продукт се продава. Освен качеството му и основните му функции, несъмнено значение има и опаковката и начина, по който е изложен, и търговския обект, където се намира. 

 Аз винаги съм си мислела, че преценявам нещата трезво и трудно може да ми повлияят обстановката или обстоятелствата, когато съдя за качествата на определена стока.

  Случвало ми се е да виждам например една и съща блуза на едно място да струва 25 лв, а на друго от 16 да е намалена на 12. Купувала съм си пуловер от пазара, който в кварталните магазини е на двойна цена. Наскоро и една приятелка ми каза, че е видяла едно и също яке да струва 42 лв. в един магазин, а 80 - в друг. Проблемът е, че всички зареждат от едно и също място, а вече според обекта, наемите и посещаемостта си определят различни цени. 

 На какво разчитат търговците от скъпите обекти? Ами на факта, че клиентелата им няма да си направи труда да обиколи навсякъде, за да проучи цените. Просто повечето хора нямат време за това. А вероятно и на емоциите - едно е да кажеш - "Взех си блуза от Женския пазар", а друго е -" Купих си дрешка от Мола".

 Не можем да отречем, че цената на стоките се оскъпява и в зависимост от марката. Продукт изработен с едно и също качество от две фирми струва различно според това от колко време двете са на пазара и каква реклама е направена на стоките им т.е. доколко бранда им е познат на потребителите.

 Колкото повече средства отделя една фирма за реклама, толкова повече стоките й са търсени, но това не означава непременно, че качеството им е по-добро. Фирмата трябва "да избие" разходите си за промотиране на стоките си и тази тежест се включва в цената им и пада върху нас обикновените потребители.

 Всъщност търговците разчитат на много похвати, за да лансират стоките си. Един от основните е да провокират емоционалната реакция у клиента.

 За да не съм голословна ще дам пример от моя собствен опит. Разхождах се в близкия Търговски център в търсене на подарък за рожден ден и на една витрина видях обикновена малка кърпа за лице с анимационни герои. Веднага влязох в магазина и я купих. Всичко стана за секунди, даже не се замислих какво правя и представете си - в къщи имам поне дузина подобни кърпи!

 Причината, по която действах така беше, че картинката е от любимия анимационен сериал на детето ми (на 2 г. 4 м.) - Дора Изследователката. Който има малко дете знае за какво говоря! Продавачката ми каза -"Тази е последната кърпа. Разграбват се веднага. Първо свършват с Маша и мечока." 

 А последният филм е една от най-прекрасните анимации, които някога съм виждала. Само искам да уточня, че въпросната кърпа е малка и въобще не е с високо качество. И въпреки това аз си тръгнах доволна от магазина. Казах и на моя колежка за покупката и познайте какво - тя ми поръча 2 бройки за племенницата си и за още едно дете. 

 Ето ви пример как човек може да купи нещо без да има нужда от него само защото му създава положителни емоции. Ако всеки успее да приложи подобен подход в бизнеса си, ще спечели двойно - доволни клиенти и повече продажби.

Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наПетък, 20 Декември 2013 11:19

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics