Влез

Ценни съвети за пестене на време

Ценни съвети за пестене на време - 4.4 out of 5 based on 7 votes

 orgenizirane na_vremetoРеших да обобщя някои съвети за по-добро организиране на времето, които със сигурност дават резултат. Голяма част са подходящи за дамите, но смятам, че и мъжете могат да се възползват от повечето от тях:

 1) В днешния забързан свят една от най-енергоемките дейности се оказва пазаруването. То изисква обикаляне по моловете, търговските обекти и пазарите, за да изберем най-добрите и евтини стоки. За наша радост интернет магазините са създадени точно с тази цел – да можем с един клик на мишката да си поръчаме всеки нужен продукт.

 Можем на спокойствие да разгледаме цялата гама от стоки без някой продавач да ни пришпорва. Ако наш близък има празник, можем да му изпратим подарък до вратата, придружен даже с картичка от наше име без да ни се налага да излизаме от дома. Още плюсове и минуси за онлайн пазаруването вижте в тази статия.

 2) Доста често губим време и в чакане на градския транспорт. Можем да си спестим това и да го запълним с някаква полезна дейност, като просто проверим онлайн кога идва автобуса ни и избегнем излишното висене по спирките.

 3) За съжаление все някога не се налага да чакаме някъде – на опашка в хипермаркета, в задръстване, пред лекарския кабинет. За такива случаи винаги си носете нещо полезно за четене или ако имате достъп до интернет, надникнете в сайта ми :)

 4) А какво да направим, ако нямаме нито wi-fi, нито книга? В такъв случай можем да прехвърлим и приоритизираме наум задачите си в работата и целия план за деня. Това винаги е от полза.

 5) Ако искате да си спестите част от домакинската работа, може например да обявите веднъж седмично пикник-вечер вкъщи, когато всички ядат пица или аламинути в пластмасови чинии. Така ще избегнете миенето.

 6) Включете и децата в домакинската работа под формата на игра. Тук не става въпрос да ги карате да правят нещо, което не искат, а напротив, да ги запалите и да им стане интересно. Вероятно си спомняте как Том Сойер боядиса оградата си :)

 7) Правете по няколко неща наведнъж - комбинирайте например чистенето с разкрасителните процедури и дори с гледането на сериали. При мъжете се брои и комбинирането на пиене на бира и спорт :)

 8) Улеснете домакинските си задължения с нови уреди – като подменяте старите мислете в перспектива. Вземете си напремер пералня със сушилня, миялна машина, печка с бързо-загряващи котлони.

 9) Запишете си бързи и лесни рецепти, които отнемат малко време за приготвяне, за да намалите времето, което прекарвате в кухнята.

 10) Ако усетите, че някои постоянно ви губи времето, отказвайте да се срещате с него твърдо и учтиво!!!

 И накрая да отбележа, че времето е ценен ресурс, който като всички останали е ограничен. Интересното е, че именно хората, които имат по-малко от него, го ценят повече и успяват да го оползатворят по-добре. Не случайно се казва: "Ако искате една работа да бъде свършена, възложете я на зает човек." 

 Ако и вие имате идеи за по-качествена организация на времето, споделете ги в коментарите.

Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 14:36

2 коментари

 • Теодора Дончева-Влаховска
  Теодора Дончева-Влаховска Понеделник, 24 Юни 2013 08:59 Връзка на коментара

  Здравейте, Пенка. Примерът с комбинирането на няколко дейности е само ориентировъчен. По-скоро имам предвид да приоритизараме и обмисляме ежедневните си задължения, за да не се бавим. Можем например да измиваме част от домакинските съдове в процеса на готвене, да се сетим да пуснем пералнята преди да измием пода, за да можем да спестим време. Всеки ще си намери най-добрия вариант за него.

  П. С. Моля ви да не пишете на латиница, защото в противен случай ще трябва да изтрия последващите ви коментари.

 • Penka Nikolova
  Penka Nikolova Понеделник, 24 Юни 2013 08:35 Връзка на коментара

  Gospozhata qvno ne e nared - slaga si maska na liceto,posle grabva metlata....?

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics