Влез

Как се поддържа успешен онлайн бизнес? Интервю с Десислава Топулева

Как се поддържа успешен онлайн бизнес? Интервю с Десислава Топулева - 5.0 out of 5 based on 2 votes

онлайн бизнес Днес имам удоволствието да ви представя Десислава Топулева, която се занимава с поддръжка на цели четири сайта за електронна търговия.

 Мисля, че споделянето на нейния опит ще е много ценно за хората, които искат да започнат онлайн бизнес с продукти и услуги. Деси ми беше колежка в 10-месечния курс по електронна търговия, които завърших преди ок. година. (Ако и вие сте собственик или поддържате електронен магазин, включете се в рубриката - „Тайните на електронната търговия“)

 1. Здравей, Деси. Благодаря ти че прие поканата ми за това интервю. Представи се накратко пред читателите на Здравдух.ком.

 Здравейте. Накратко – майка съм на четири годишно момиченце, обичам хубавата музика и шоколад :) До преди 3 години не знаех какво искам да стана като порасна :) Сега знам и ми харесва това което правя. Аз съм най-щастливият човек на всички земни кълбета / това е израз на моя дядо / !

 2. Разкажи как започна да се занимаваш с професионална поддръжка на цели четири сайта за електронна търговия?

 Приятел ми предложи да направим сайт и да се заема с поддръжката му. Нищо не разбирах тогава, но имах много време за четене. Бях в отпуск по майчинство и когато детето спеше аз четях. Тогава се научих и да работя с графични програми. Започнах да си обработвам сама снимките и така пестяхме от допълнителни плащания. Сега като видя от първите си снимки се стряскам малко :), но човек се учи с времето :).

 След това нещата сами си се случиха. Имах някакви познания, много желание и късмета да ми гласуват доверие. Повериха ми един сайт, след това станаха три. Нещата са много динамични и не претендирам да съм професионалист. Имам още много да уча.

 3. Как протича един твой ден? Как организираш дейностите по популяризация, оптимизация и логистика на сайтовете?

 Аз не съм от най-организираните хора :) Харесвам си един такъв творчески хаос. Все пак имам лека организация. До обяд се занимавам с качване на продукти или снимки ако имам за правене. След 13:00 започвам да обработвам поръчки и да изпращам пратките към клиенти. За всяка поръчка се изисква определено време, задължително говорим с клиента. Много е важно да я има тази комуникация.

 Отнема време, но е много полезно. Така аз разбирам какво иска да прочете клиента като информация в сайта, а клиента е доволен като му обърнеш внимание. Все пак не винаги се придържам към този график. Понякога се появят неща с по-висок приоритет. Нещата се решават на момента и се работи по неотложните въпроси.

  4. Разкажи ни повече за продуктовата гама на сайтовете, които поддържаш.

 Три от сайтовете са със сходни продукти - предлага се професионална техника за фризьори - shampoan.com, solingen.bgmoser.bg. Прави впечатление обаче, че и доста хора купуват за домашно ползване.

 Другият сайт и това е първият ми сайт е за мебели и кашпи - ashistyle.com. Сайтът е по-скоро информационен, защото всичко се прави по поръчка. Целта е, когато искаш да намериш качествени и евтини мебели да намериш нас.

  5. Как се насочи към онлайн продажбите? Кога откри възможността за печалба от интернет? Имала ли си и други проекти освен настоящите?

 Както вече казах, насочих се към онлайн продажбите, когато имах време да седна и прочета. Исках да работя нещо, което ще ми даде време да си гледам и детето, да имам време да си играем Това е нещото , което ми дава тази възможност. В началото не знаех какви са възможностите за печалба. Скоро разбрах какви са.

 6. Колко време отне, докато сайтовете, които поддържаш започнаха да изкарват пари?

 Тези които започнах от нулата, започнаха да дават резултат още докато се правеха. Не бяха готови на сто процента, когато имах вече поръчки. Другите бяха разработени, когато ги повериха на мен.

  7. Мислиш ли, че делът на онлайн продажбите ще нараства на българския пазар?

  Определено. Все повече се пазарува по този начин. Въпреки че ни липсва малко култура в този вид пазаруване.

  8. Реализираш ли продажби в чужбина през сайтове като ebay.com или др.?

  Имах план за ebay.com, но за сега не е приоритет. Замислен е по-мащабен проект за чуждия пазар. Ще се похваля когато се осъществи.

  9. Замисляш ли се да създадеш свой собствен онлайн бизнес?

  Да, замислям се. Имам няколко идеи, но трябва време за тях. Тези неща трябва да се обмислят хубаво и да не се бърза много.

  10. Какво ще посъветваш хората, които сега стартират онлайн бизнес?

 Да са упорити, да не се отказват. Има и трудни моменти, но най-важно е да не се отказваш. Съветвам и много да четат, да се информират, защото нещата се променят много бързо. Пожелавам успех и късмет на всички!

 Благодаря на Деси за интервюто! То трябва да отвори очите на много хора за възможностите, които се разкриват пред нас постоянно. Да работиш на половин работен ден или от вкъщи, да харесваш това, което правиш и да имаш време за децата си. Не е ли това, което всички ние искаме? Тогава нищо не ни пречи да се пресегнем и да си го вземем. 

 Има и други варианти за работа от вкъщи по интернет - вижте например как го постигат английските ни приятели, живеещи в България. 

Последно променена наВторник, 28 Октомври 2014 10:50

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics