Влез

Да разширя ли Здравдух.ком с електронен магазин?

Да разширя ли Здравдух.ком с електронен магазин? - 5.0 out of 5 based on 5 votes

 el magazinРедовните читатели на Здравдух.ком знаят, че вече повече от година и половина пиша в блога си най-вече по темите лични финанси, здравословен живот, диети и отслабване, рецепти, антистрес, разходки сред природата и за всичко друго, което в момента ме вълнува.

 Понеже писането и поддържането на сайт се оказа едно от любимите ми хобита, започнах да се замислям дали не мога да превърна тази моя страст в източник на допълнителен доход.

 Парите, които в момента чисто получавам от Здравдух.ком, като приспадна таксите за хостинг и домейн, са крайно недостатъчни, за да бъдат наречени добър приход.

 Междувременно и интересът ми към изкарване на пари от интернет също доста нарастна. В момента се обучавам по европейска програма как успешно да създам, да развивам и монетизирам електронен магазин. В тази връзка ми хрумна, че бих могла да разширя блога си с такъв магазин. 

 Идеята

 Идеята ми е да продавам бижута-уникати, изработени от мен и моя близка братовчедка. Целта е генериране на допълнителен доход. Сътрудничката ми ще е основния дизайнер и ще изпраща по куриер стоките, а аз ще си занимавам най-вече с популяризирането на сайта, намирането на клиенти и ще й изпращам поръчките, който трябва да се изпълнят. 

 Като цяло мисля, че идеята за тъкъв тип ел. магазин е доста добра, понеже уникалните стоки са едни от най-търсените в интернет пространството и развитието на малка фирма би било най-сигурно, ако мине през продажбата на точно такива стоки.

 По-скоро колебанието ми е дали да създам отделен сайт за ел. магазин или да разширя настоящия. Сещам се за много за и против в тази насока и бих искала и ВИЕ редовните читатели да дадете своето мнение в коментарите. 

 По-долу ще обобщя моите размисли по-въпроса, а след това давам думата на вас:

 Започвам с "против":

 - За да се класира един сайт по-добре в резултатите на Гугъл, е по-добре да е основен домейн например zdravduh.com, а не поддомейн като magazin.zdravduh.com, както ще се случи, ако разширя настоящия сайт с магазин;

 - Темите в сайта и без това не са малко и продажбата на бижута може да дойде в повече на читателите;

 - Обикновено се прави блог към съществуващ ел. магазин, а не ел. магазин към личен блог;

 - Не знам дали на мъжката половина от читателите (около 1/3 от всички регистрирани) ще им хареса да има дамски бижута на сайта;

 - Вероятно по-професионално би изглеждал един ел. магазин, ако не е разширение на личен блог.

 Ето ги и моите "за":

 - Здравдух.ком с вече около година и осем месеца присъствие и редовно поддържане има много редовни читатели /над 500/ и близо 900 фена във ФБ страницата си. Сайтът се е позиционирал добре в Гугъл и е един от първите между 5 и 8 хиляди сайта за България (според променливата оценка на Алекса), а това за малък блог не е никак зле.

 Сайтът ми е с PR3 (ранк на страница) , което също не е е за пренебрегване. Затова по-бързо ще стане популяризирането на ел. магазин, ако е част от вече утвърдил се пред Гугъл сайт.

 - Наскоро видях, че един голям сайт tialoto.bg, който предлага много интересни теми за женската аудитория, е разширен с електронен магазин. Просто в отделно меню е добавено бутонче shop, което препраща към ел. каталог със стоките.

 Това допълнително меню по никакъв начин не променя визията на сайта и читателите едва ли се притесняват от присъствието му. Напротив - може да им спести време от обикаляне по магазините, ако си поръчат нещо оттам.

 Същия вариант мисля да използвам и на моя сайт. Всичко ще се запази като досега, просто ще добавя още едно ново меню към блога - магазин за бижута.

 - Електронният магазин смятам да разработя като напълно нов сайт, за да няма натрупване на теми и объркване между блога и каталога с продуктите. С две думи - няма да е дразнещо за читателя. Който иска си чете блога, на който му е кеф се прехвърля към магазина.

 - Мъжката аудитория ще може да се възползва от интересни оферти за подарък на половинките си. Ще може да се закупи и ваучер на определена стойност, така че жената, на която бъде подарен да си избере сама бижутата, които й харесват до тази стойност. Ще пращаме и картички за рожден ден и всякакъв повод. Какво по-добро от това?

 - Наистина вероятно един магазин, който не е разширение на блог би изглеждал по-професионално, но за мен като начало това може да е ценен опит, а и ще разбера какво се харесва на хората. След това винаги бих могла, ако нещата потръгнат, да направя и отделен по-голям ел. магазин с повече стоки. 

 - Стоките-уникати имат по-голяма стойност, ако хората, които ги купуват, знаят повече за дизайнерите им /в случая за мен и сътрудничката ми/. А чрез блога се създава един вид доверие и усет, че познаваш човека, от който купуваш.

 Така че защо да не разширя блога си с електронен магазин? Ще съм ви много благодарна да споделите и вашето мнение по въпроса в коментарите.

Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 14:50

4 коментари

 • Теодора Дончева-Влаховска
  Теодора Дончева-Влаховска Петък, 26 Юли 2013 12:38 Връзка на коментара

  Борис, благодаря за позитивния коментар!

  Тони, както винаги много полезни съвети. И на мен основното ми притеснение е, че повечето статии са за здравословен живот, а бижутата са малко встрани от темата.

  Но все пак читателите на сайта са повече жени и виждам, че често поглеждат към секцията красота, в която в монета има едва 4-5 статии.

  Може там да публикувам статиите за бижутата, а може и към магазина да има отделен по-малък блог, разроботен с вграденото в Джумла меню за тази цел.

  Тони, благодаря ти, че сподели публикацията ми, за да изкажат повече хора мнението си по въпроса.

  Прав си, че не трябва да се мисли ограничено, осъзнавам го и ще се опитам да превъзмогна това. Допълнителен доход е само първата стъпка, разбира се, ако съм налучкала правилната формула за успех, което ще стане ясно след време.

  Ваня, идеите ти са страхотни. Наистина има варианти да свържа темата за здравето с къмъните в бижутата. Мисля, че ще е интересно на читателите.

  А може при поръчка над определена стойност да подарявам и книгата за отслабването, която се радва на успех.

  И аз си помислих, че може да има клипчета как сами да си изработим бижута. Аз лично се учих как да правя гривни от мъниста и мога да покажа нещо интересно. Но всичко с времето си.

  Хареса ми това, което споделяш за автора-милионер. :)

 • Ваня
  Ваня Петък, 26 Юли 2013 11:15 Връзка на коментара

  Аз мисля, че независимо от - си заслужава да се опита.
  Напълно споделям мнението на Стойне. Когато прочетох заглавието също реших, че сайтът ще е за някакви здравословни неща. Не казвам, че бижутата са вредни :).
  Ако са с някакви естествени камъни или нещо подобно, можеш да ги свържеш с темата за здравето. А можеш и да подариш няколко урока за нещо по-лесно като изработка. Така ще имаш нова аудитория, която би могла да се интересува и от темите за здравето и личните финанси.
  Скоро четох за един автор, който казва, че е искал да напише книга как да се забогатява, но в един прекрасен момент разбрал, че колкото и знания да има, трябва първо да забогатее, а след това да напише книгата. Така първо става милионер, а след това пише книгата :)
  В този смисъл съветите ти биха били подплатени от реализиран проект, което е прекрасно.
  При всички положения мисля, че ще можеш само да спечелиш дори да не се случи това, което очакваш.
  Успех!

 • Стойне Василев - Личен финансов консултант
  Стойне Василев - Личен финансов консултант Петък, 26 Юли 2013 08:59 Връзка на коментара

  Теди, за начало остави това дали ще изглежда по-професионално това или онова. Направи го както на теб ти харесва. Важното, според мен, е първоначално да направиш MVP (Minimum Viable Product), т.е. един първоначален "продукт", за да тестваш пазара и настроенията на читателите. Това може да е отделна секция "shop", заедно с една две статии по темата. Така ще отговориш на много от въпросите, на които сега нямаш отговор.

  Малко отклонение. В плана за онлайн магазина за ръчни уникати Модерното коте (който засега е в застой, заради странични фактори) не бях предвидил този първоначален "продукт" в плана и исках всичко да е готово и да работи, когато се пусне сайта. Чак на StartUp Academy разбрах, че нещата се правят по друг начин.

  Моят съвет е за начало да си направиш план - за маркетинг, за продажби, за доставки. Това беше първото, от което тръгнахме. Също така проучи пазара и конкуренцията и с какво твоите продукти са по-добри. Може да не са самите продукти, а начина на представяне, нуждата, която задоволяват или по-бързата доставка. Пазарът на уникати в България е доста ограничен и трябва да намериш точната ниша. Мисли мащабно (например магазин и в etsy след 6 месеца), а не се ограничавай само като допълнителен доход.

  За това да е секция към този сайт имам само едно притеснение. Ако продаваше здравословни храни (това ми беше първата асоциация, когато прочетох заглавието), щеше да е ок, но ако продаваш нещо друго, трябва да увеличиш статиите за бижута, което ще смени фокуса на ЗдравДух.

  Това ми е основната причина, магазина да е на отделен сайт. Той, в началото няма да има популярността и рейтинга на основния сайт, но постепенно с много реклама ще стане известен (конкуренцията не е голяма за тази ниша) и ще може да продължи самостоятелното си развитие.

  Аз съм на принципа, че когато правя нещо, си представям този проект след 10 години и как е станал световно известен (например как има огромни магазини за уникални дрехи и аксесоари "Модерното коте" в най-големите градове в света). Ако мислиш как ще продаваш по няколко бижута на седмица, само ще си наложиш вътрешни ограничения.

  Между другото, пуснах линк към тази статия в моя профил и страниците, които управлявам във Facebook и от там очаквам да има добри съвети.

 • Борис Бачев
  Борис Бачев Петък, 26 Юли 2013 08:06 Връзка на коментара

  Здравей,
  Аргументите ти за "ЗА" са много повече от "НЕ". Няма какво да мислиш действай :).

  Поздрави,
  Борис Бачев

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics