Влез

Климатици или топлофикация? Равносметката.

Климатици или топлофикация? Равносметката. - 5.0 out of 5 based on 4 votes

  Вероятно редовните читатели на блога си спомнят, че в няколко статии разказах за личния си опит с три вида отопление на дома. В първия материал "Как да се стоплим? Алтернативи и решения." обобщавам  най-разпространените варианти - локално парно, топлофикация и климатици. Във втора статия - "Инвестиране в климатици. Заслужава ли си?" подробно описвам защо се спрях на инверторни климатици и точно какъв избор направих + първи впечатления от работата им. Сега вече имам още по-точна представа за това кой вид отопление излиза най-икономично на семейния ни бюджет.

toplofikacia-klimatici

 Климатиците, на които се спряхме са 2 бр. /12-ка и 14-ка/ японски инверторни с коефициент на трансформация COP - 5,42, енергиен клас над ААА, на старо са и са с 3 години гаранция /колкото е и при новите/. Цената им беше общо 1950 лв. 

  Трябва да ви споделя, че огромен процент от познатите ми казваха, че никога не мога да изляза на сметка след покупката на толкова скъпи климатици и че централното парно винаги ще ми е по-изгодно от подобно вложение на пари. Преди началото на сезона се говореше, че цените на топлофикация ще паднат с 29%, а токът ще скочи с 13%. Тези мнения и новини за кратко ме разколебаха дали съм взела правилното решение.

 Наистина при мои роднини, където отоплението на парно излиза на поносими цени /до 100-150 лева на месец/, поставянето на климатици е безмислено и скъпо. При мен обаче миналата година една от най-високите сметки към топлофикация наближаваше 500 лв. и това при чисто нова абонатна във входа и апартамент с външна изолация и качествена дограма. Да не говорим, че за да стане в стаята 23 градуса и да изкъпем бебето, трябваше да пускаме допълнителна печка.

  Получих и мнение, че фактически изразът "инвестиция в климатици" не бил правилен, защото се отнася за нещо, което би трябвало да ми спести пари, а не да ми донесе печалба. Това според мен са подробности и е въпрос на гледна точка, защото непохарчените пари всъщност са ценен ресурс, подходящ за инвестиране.

 Както и да е, направих паралел между двата типа отопление - топлофикация и климатици и стигнах до следните изводи:

 1) Климатиците ми пестят пари. Много пари - минимум 1 000 лв. на сезон. Това означава, че за две зими ще "избия" вложените пари.

 2) Отоплението с два инверторни климатика на двустаен апартамент в най-студените месеци излиза по 50-60 лв./мес. Със средно  четири пъти и отгоре по-евтино от топлофикация.

 3) Не знам дали при повечето апартаменти е така, но при нас парното се усилва и намалява в различни часове на денонощието от самосебе си. Например когато го държиш на 5 при напълно обезвъздушена система и една и съща външна температура, радиаторът е ту горещ, ту почти студен, ту нещо по средата. От тази гледна точка регулирането на постоянна температура чрез климатици ми допадна повече.

 4) Въздухът се изсушава и при двата типа отопление, малко повече при климатиците. Друг минус е, че във влажните дни с валежи не можеш да изсушиш дрехите си върху радиатора. 

 5) Специално нашите климатици са достатъчно безшумни, за да не ми пречат да гледам телевиция и да спя.

 6) Противно на мнението на много от експертите, не сме имали проблем при температурите от -10 -15 градуса. Климатиците се справяха и при такива температурни разлики, макар, че кухнята ни, която не се отплява изстиваше докъм 16-17 градуса /когато не готвим/.

 И така, въпреки всичките спекулации, че цените на парното ще паднат, хората отново бяха зашеметени от високите сметки на  Топлофикация - София. Радвам се, че този път не паднахме в капана като гладни мишоци!

 Споделете и вашите впечатления за различни алтернативи на отопление в коментарите.

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наПонеделник, 03 Февруари 2014 11:35

11 коментари

 • Павлов
  Павлов Неделя, 28 Януари 2018 12:24 Връзка на коментара

  Целият апартамент ли отоплявате, или две стаи?Кухня,коридор и баня?
  На всякъде постигате ли 23гр. във ЕСИЧКИ помещения за 60лв.?

 • BGR
  BGR Петък, 08 Септември 2017 11:58 Връзка на коментара

  Здравейте! Поздравявам Ви за чудесната статия! Беше ми много полезна! :)

 • BGR
  BGR Петък, 08 Септември 2017 11:58 Връзка на коментара

  Здравейте! Поздравявам Ви за чудесната статия! Беше ми много полезна! :)

 • Deyan Akrabov
  Deyan Akrabov Неделя, 13 Октомври 2013 13:15 Връзка на коментара

  В момента в България, най-изгодното отопление е с климатици.Друг вариант са термопомпите, които са климатици загряващи вода. Не всички климатици обаче стават за отопление. Много полезна информация за климатиците и кои стават за отопление има тук http://remont-klimatici.com/tri-klimatika-za-otoplenie/

 • Димитър Петров
  Димитър Петров Четвъртък, 26 Септември 2013 01:48 Връзка на коментара

  В никакъв случай топлофикация. Заведено бе дело срещу мене без да разбера. Когато отидох в районния съд ми сервираха, че давността за опровержение била мина представи си. Принудиха ме да плащам като поп, направих го. Сега демонтирах радиаторите, купих си енергоспестяващ климатик от http://megaelectronics.bg продукта ми излезе 1000 лева, но сметките за ток са в пъти по-малко от стотиците левове, които ми идваха за парно. Преценете вие заслужава ли си да сте роби на топлофикация.

 • Теодора Дончева-Влаховска
  Теодора Дончева-Влаховска Сряда, 15 Май 2013 13:12 Връзка на коментара

  Привет, за малко бебе вреди и отоплението с централно парно, защото не се регулира добре и отново изсушава въздуха. Аз в стаята на детето съм си решила проблема. Климатикът е монтиран в нишата на усвоения балкон. Така няма начин да духа на някой - само на гардероба :). Обмислям да си купя овлажнител за въздух.

 • дограма
  дограма Сряда, 15 Май 2013 10:00 Връзка на коментара

  За жалост става доста неприятно когато въздухът се изсушава и при двата типа отопление, малко повече при климатиците. Друг минус е, че във влажните дни с валежи не можеш да изсушиш дрехите си върху радиатора. Но все пак всяко нещо си има положителните и отрицателни качества, със сигурност за доста полезни особено климатиците ,макар че не съм много съгласна ако има малко бебе, но пък иначе е доста студено което отново му вреди.

 • дограма
  дограма Вторник, 02 Април 2013 19:03 Връзка на коментара

  Точка две където казвате..."Отоплението с два инверторни климатика на двустаен апартамент в най-студените месеци излиза по 50-60 лв./мес. Със средно четири пъти и отгоре по-евтино от топлофикация." е много примамливо и честно казано очаквах да харчат много повече пари, явно не съм добре запозната добре , че попаднах на този блог.Вече има доста безшумни климатици,които дори може и да забравите че работят. Но дали са най добрият вариант за отопление особено ако имаш малко дете не съм сигурна все още.

 • Петър
  Петър Сряда, 30 Януари 2013 22:02 Връзка на коментара

  При топлофикация няма настройки. Непостоянн температура на водата е белег за недобро оразмеряване на абонатната или линията до нея.
  Иначе на теория би трябвало централното отопление да бие цената на тока с много, но на практика при топлата вода има много загуби и освен лесно се краде с масовия случай.
  "Коефициент на трансформация" - винаги са ме впечатлявали българските техническите термиини (заб. - това е официалния и "правилен" превод).

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Понеделник, 28 Януари 2013 16:34 Връзка на коментара

  Рая, рекламите са си от G - автоматично си излизат.

  Наистина при топлофикация вероятно настройките не са направени адекватно.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics