Влез

Добро планиране = успешен ремонт

Добро планиране = успешен ремонт - 4.7 out of 5 based on 6 votes

  Uspeshen-remontКой е най-сигурният начин да успеете да осъществите финансовите си цели? Вече се убедих от собствен опит, че най-важно е планирането. Трябва да дефинираш:

1) какво точно искаш да постигнеш;

2) да анализираш причините за решението си;

3) след това стъпка по стъпка да си набавиш ресурсите;

4) да направиш добра организация;

Но за да не си говорим само теоритично, ще ви кажа точно как се случиха нещата при мен. 

I. Планирането

Целта, която си поставих, беше да увелича енергийната ефиктивност на жилището си и едновременно с това да спестя от сметки за отопление и да се чувствам по-комфортно. 

II. Причини и анализ на решението. 

  Едно от основните и най-големи пера в семейния ни бюджет е естествено сметката към Топлофикация. Знам, че не всички са недоволни от услугите на дружеството, но при нас се стигна до космически нива на разходите ни за отопление. Направих някои прости изчисления, които показаха, че въпреки увеличението на тока, начисляваната такса сградна инсталация /предишна такса мощност/, ще ни излезе по-евтино да поставим климатици. В отделна статия подробно обяснявам какъв избор направихме и как се оказахме доста доволни и спестихме пари. /Ако ви интересува - вижте тук/.

  Решихме да направим и вътрешна изолация на тавана и една от стените, както и да шпакловаме и боядисаме хола. Понеже вече жилището е изолирано отвън, а се намираме на последен етаж, решихме, че този ремонт, ще допринесе допълнително за енергоспестяването, както и за предпазване от адските горещини през лятото. 

  След като обсъдихме подробностите, преминахме към следващата фаза.

  III. Набавяне на ресурсите. 

   Естествено трябваше да съберем парите за подобренията, които бяхме решили да направим. Разполагахме със 7 месеца, докато започнем с ремонта, така че изчислих по колко е необходимо да спестяваме ежемесечно, за да справим за това време. Ако искате да разгледате подробно методите, които използвахме за събиране на средствата, от които можете да почерпите идеи, вижте статията: "Спестявайте умно - вземете своето!".

  И така, разполагахме с малка сума на влог, заделихме каквото успяхме, планирахме да теглим и кредит за енергийна ефективност. Последната стъпка не се наложи, понеже, както споменах, взехме по-изгодно климатиците и отложихме с 2-3 месеца ремонта на стаята.

IV. Организацията

  Първоначално по всичко изглеждаше, че може и да не се справим или поне не наведнъж с всички подобрения. След като събрах няколко оферти и се ориентирах за цените и параметрите на климатиците, установих, че вероятно ще ни трябват ок. 3 000 - 3 100 лв. за 2 мощни инверторни уреда, от каквито имахме нужда.

  Ремонт с вътрешна изолация, шпакловка и боя вече бяхме правили в детската стая и бяхме доволни от майсторите, макар че цените им бяха малко над средните пазарни нива. Не искахме да рискуваме и затова взехме оферта от същата фирма. Цената, която ни дадоха с материалите беше към 1200 лв. без боядисването, с което решихме, че можем да се справим сами.

  Събра се сума, която никак не беше малка 4200 - 4300 лв. Направо започнахме да се чудим заслужава ли си. Обаче, когато човек силно иска да постигне нещо и вярва в себе си, всички врати се отварят пред него и няма невъзможни неща.

  Когато започнаха летните жеги през юни, започнахме финалното събиране на оферти за поставянето на климатиците. Няма да описвам подробно как се справихме, защото вече го има в отделна статия, но резултатът беше доста спестени пари /1 150 лв./ т.е. това което имахме на влог + събраните за 7-8 месеца суми ни стигна за покупката, без да се наложи да вземем кредит.

  Сега относно ремонта. Той трябваше да се случи в началото на септември, но вече нямахме финансова възможност за това. Въпреки всичко реших, че е възможно да затегнем малко коланите и за 2-3 месеца да се опитаме да съберем сумата.

  Отново късметът беше на наша страна. Оказа се, че наш семеен приятел, който се занимава с ремонтни дейности, в момента е свободен и може да ни даде доста изгодна оферта. Знам, че ще си кажете, че с приятели не е добре да се работи, но за наше щастие, човекът се оказа много добър професионалист и бяхме доволни от бързината и качеството на работата. 

  Впрочем толкова много усилия ни спести, че реших да му направя малък уеб-сайт и горещо да го препоръчам на всичките си познати. Ако имате нужда от ремонт, в която и част на България да се намирате, можете да се свържете с него тук.

  И така, за финал мога да кажа, че не трябва да се отказвате, а упорито да преследвате целите си. Аз и семейството ми направихме подобренията в дома си, без да правим компромис с качеството, като спестихме ок. 1600 лв. само благодарение на добра организация, проучване и планиране. Щом ние успяхме, значи всеки е способен да се справи!

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 12:46

7 коментари

 • входни врати цени
  входни врати цени Четвъртък, 05 Юни 2014 11:50 Връзка на коментара

  Планирането наистина е от значение, както и доброто проучване на пазара. Ние така бяхме решили, че ще сменим първо входната врата, защото имаше нужда, а и зачестиха обирите в квартала. Оказа се, че качествените врати не са хич евтини и се наложи да теглим заем. Не исках да отлагам входната врата, защото от нея зависи сигурността на жилището. Но пък с тази покупка получихме отстъпка при следващо пазаруване от същата фирма. В повечето случаи такъв вид промоции не ме вълнуват много, защото не купуваме всеки ден обзавеждане или врати, но в случая бяхме решили, че ще сменим и интериорните врати на малко по-късен етап и това ни дойде много добре. Спестихме си около 250-300 лв за смяната на 5 врати и си купихме микровълнова и хлебопекарна :) Аз съм много доволна :)

 • холов ъгъл
  холов ъгъл Петък, 03 Януари 2014 22:21 Връзка на коментара

  Топлоизолацията си заслужава всеки лев, след това инвестицията се възвръща. Ни пак си има значение дали апартамента е южен или северен. Преди да сложим топлоизолация и да сменим дограмата в най-големите студове сме пускали печка въпреки парното. Сега няма нужда от печка, а и сметките са по-ниски близо с 1/3.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Събота, 29 Септември 2012 13:55 Връзка на коментара

  Тони, напълно съм съгласна. Дори мисля, че ако не си сигурен дали майсторите са добри, е по-удачно да изчакаш, докато не ти препоръчат някой, който работи качествено.

  И не винаги високата цена е гаранция, че ще получиш най-добрата услуга.

 • Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат Тони
  Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат Тони Петък, 28 Септември 2012 09:17 Връзка на коментара

  Аз също минах по този път, но в доста по-големи мащаби. Когато купих апартамента, той беше в много лошо състояние и тръгнах от нулата.

  За съжаление, трудно се намират читави майстори и всичко става с препоръки от приятели.

  Друго нещо, което разбрах по време на ремонта е, че работата се върши не с пари, а с хора. Колкото и пари да имаш и да си склонен да дадеш, ако не попаднеш на качествени хора, нищо няма да стане.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Четвъртък, 27 Септември 2012 20:35 Връзка на коментара

  Рая, благодаря за хубавите думи. Пожелавам ти успех с ремонта и спестяването. Последното знам, че го можеш!

  Всъщност този приятел работи заедно с други професионалисти и периодично поемат големи обекти из цялата страна. Така че в зависимост от заетостта си, може да се ангажира и с клиенти извън София и района.

 • Рая Христова
  Рая Христова Четвъртък, 27 Септември 2012 16:13 Връзка на коментара

  Теди, погледнах сайта за ремонт на твоя приятел. Добре излгежда, изчистен, аз харесвам такива :)

  Само се чудя как е възможно да работят на територията на цялата страна?

 • Рая Христова
  Рая Христова Четвъртък, 27 Септември 2012 16:10 Връзка на коментара

  Браво, Теди! Добрата подготовка е основната част от работата -добра оферта, надеждни майстори, планиране... Само че на мен точно това ми куца! Защото добрата подготовка изисква време и търпение :)

  И аз ще правя ремонт догодина - даже трябваше да е тази година, ама нейсе, отложи се :) Така че ще трябва и аз да започна да събирам пари :)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics