Влез

Депозит, инвестиция или започване на бизнес?

Депозит, инвестиция или започване на бизнес? - 5.0 out of 5 based on 3 votes

  investiciiНапоследък постоянно обмислям в какво бих могла да вложа успешно неголяма сума пари, така че да ги умножа. Вариантите са няколко и са добре известни - депозит, инвестиция или собствен бизнес. Но кой да избера? Всъщност въпросната сума вече е на влог, но лихвата му не е висока и мога да изтегля парите си почти по всяко време.

  Ще разгледам с плюсовете и минусите им всяка една от възможностите.

  1) Вариантът депозит.

  Кои са плюсовете?

  - Не можете да изгубите парите си. Според българското законодателство се гарантира изплащането всички влогове в размер до 196 000 лв.

  - Лихвите не са ниски - стигат до 7-8 процента годишно. Ако инфлацията е грубо 5% отново излиза, че имаме ок. 2% печалба.

  - Можете да постигнете висока доходност и по-голяма ликвидност /по-лесно да теглите натрупаните суми/. Ето как: За да ви дадат 7-8 % лихва трябва депозитът ви да е поне едногодишен срочен. Но ако разделите парите си на 2-3 по-малки суми и ги внасяте като отделни влогове през три-четири месеца, ще имате възможност да теглите да кажем 3 пъти, а не веднъж годишно, а лихвата ви ще си остане висока.

  Стигаме до минусите:

  - Макар и малко по-висока от официално обявената инфлация, доходността от депозита като цяло е ниска. Със сигурност можете да извлечете повече полза от парите си, ако имате подходяща идея за инвестиция или бизнес;

  - Новият данък върху депозитите ще ви ощети допълнително. Интересно как е възможно да облагаш нещо, което не ти носи  печалба, а по-скоро спасява парите ти от обезценяване?;

  - При такава ниска и съмнителна доходност, депозитът остава средство за опазване на парите от кражби, но не и вариант за допълнителен доход.

  2) Инвестиция

  В случая под инвестиция разбирам влагането на парите по някакъв начин, от който след време мога да спечеля, но без да се включвам активно в управлението й, както е при стартирането на бизнес. Примери за подобно инвестиране е в акции, облигации, ценни книжа, на форекс пазара и др.

  Кой са плюсовете?

  - Доходността от подобно инвестиране е значително по-висока. Практически нямате таван. Можете да умножите многократно парите си;

  - Както споменах, не сте ангажирани постоянно с инвестираните пари. Увеличаването им зависи от времето, за което изберете да ги вложите, от посредниците, с които работите и от външни икономически фактори;

  - Ако изберете този вариант при растящ пазар, най-вероятно ще спечелите много. Но настоящата ситуация не е такава, уви?!

  Кой са минусите?

  - Този тип инвестиране е доста несигурен при нестабилен пазар. Има голяма вероятност да изгубите парите си;

  - По този начин вложени, сумите не са толкова ликвидни, колкото при обикновен депозит;

  - Налага се да чакате в неведение без да знаете дали ще спечелите или ще загубите напълно парите си. Това за някой може да е приятна тръпка, но за повечето хора си е направо шок. 

  3) Собствен бизнес

  Несъмнено този вариант изглежда доста примамлив.

    Кои са плюсовете? 

   - На първо място не може да не сложа любимото на българите "Искам сам да съм си шеф и да не завися от никого"

   - В този вариант отново няма таван на печалбата, ако улучиш нишата, правилния момент и си добър в работата си и в контактите с хора, няма как да не просперираш финансово;

 - Добре-развитият собствен бизнес обикновено е нещо трайно и градивно, което можеш да оставиш в наследство на децата си;

  Минусите не са за пренебрегване:

  - Много малък процент от стартиращите бизнес успяват да оцелеят във времето, това го прави рисков почти колкото инвестирането в акции, ако не сте добре подготвени;

 - Когато стартираш собствена инициатива трябва да си готов да й посветиш почти цялото си време и ако нещата не потръгнат ще се почувстваш ограбен, заради вложените усилия;

 - за започването на бизнес ти е необходима много по-голяма инвестиция на пари, отколкото при горните два варианта. Точно затова не разбирам защо обложиха с данък дребните депозити, с които реално няма как да стартираш, каквото и да е начинание. Всъщност разбирам - гладни са наште управници.

  Моето решение

  След всичко изредено дотук, колкото и странно да звучи на фона на изброените негативи, взех комбинирано решение и за трите подхода. Част от сумата ще си остане на депозит, за да спазя правилото да имам спестени пари за няколко месеца напред във времето. Всичко се случва - безработица, здравословни проблеми и др. /да чукна на дърво/. 

  За втората част от сумата намерих една почти сигурна инвестиция, която ще ми носи към 20-25% годишно. Не искам да споделям каква е, понеже 100%-това сигурност няма, а не желая някой да го изтълкува като съвет от моя страна.

  И накрая, ако ми потръгне с въпросната инвестиция, смятам да вложа в някакъв онлайн бизнес. Това е единственият тип бизнес, при който първоначално вложените суми не са големи. Дали ще разширя настоящия блог с някакъв електронен магазин или ще развия сайт за колективно пазаруване - още не знам. Времето ще покаже.

А вие как смятате? Какъв онлайн бизнес ще е най-печеливш и удовлетворяващ? 

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 12:54

2 коментари

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Сряда, 07 Ноември 2012 15:31 Връзка на коментара

  Да, Тони, за форекса си прав, че изисква време, но не колкото да въртиш бизнес. Освен това може друг да упревлява парите ти на форкс-пазара вместо теб.

  Акциите са рисково вложение. Не всеки може да има усета на твоя приятел, който прави добри пари от това.

  Наистина в България все още онлайн бизнеса не е много развит. Но някои сайтове за колективно пазаруване правят по 50 бона на месец. Те са посредник, канал за комуникация - но те печелят от това, че увеличават продажбите на клиентите си.

  За развиване на малкия бизнес постоянно мисля, но засега не сме го превърнали в голям :)

 • Стойне Василев от Финансовите съвети на Тони
  Стойне Василев от Финансовите съвети на Тони Сряда, 07 Ноември 2012 14:58 Връзка на коментара

  Теди, не съм съгласен само, че на форекс пазара не се изисква активно участие от твоя страна. Може би имаш предвид само да купиш валута и да чакаш да поскъпне спрямо други валути.

  Ако аз трябва да реша при хипотетични 30,000 лева спестени пари, бих ги разделил по 10 хил. в авариен фонд (депозит), акции на български компании и 10 хил. в реален (+онлайн версия) бизнес.

  За аварийния фонд нещата са ясни. За акциите - може да се печели и от тях. Един бивш колега от 5 хил. лева направи 50 хил. на българската борса. Стратегията - подценени компании, като продава акциите след 2-3 седмици до месец.

  Бизнеса би бил реален магазин или фирма за услуги (зависи какво може да прави собственика) + онлайн представителство. Засега, онлайн бизнеса в България е доста ограничен. Само около 3-4% от продажбите минават по интернет, при това на ограничен брой стоки. В много случаи, дори не е истински онлайн бизнес, а мрежата се използва просто като канал за комуникация. Пример, вписваш данните си в сайт на застрахователна компания или брокер, те ги преписват (буквално) в хартиена полица, която трябва да си вземеш от реален клон. Къде в тази схема е онлайн частта?

  А,примери за успешен малък бизнес, колкото щеш. С добро отношение към клиентите може да направиш чудеса. Българина не иска от кварталния магазин да е по-евтино от хипермаркета, той иска персонално отношение и усмихнати продавачки, което не може да получи в големия магазин.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics