Влез

Еко идеи за по-ниски сметки! Да пестим ресурси и пари!

Еко идеи за по-ниски сметки! Да пестим ресурси и пари! - 4.9 out of 5 based on 16 votes

Eco1Какви навици трябва да си създадем, за да допринесем за опазване на околната среда, да пестим ресурси и пари и да балансираме месечния си бюджет? Вижте по-долу моите предложения за икономичен начин на живот без много усилия. И така...Как да намалим:

Сметката за парно

Ето няколко идеи:

1) Не сушете дрехите си върху него, не спускайте пердета пред радиаторите и най-вече не покривайте топломера;

2) По-добре го дръжте постоянно  включено, така че да поддържа средно-висока температура, защото ако го спрете напълно през деня, след това трудно ще затоплите помещенията, а и топломерът, който мери разлика в температурите на въздуха и радиатора, ще отчита повече;

3) Проветрявайте за кратко по няколко пъти на ден при широко отворен прозорец, защото продължителното проветряване рязко сваля температурата в стаите;

4) Ако имате помещение, което почти не ползвате, може да си позволите да изключите евентуално само там радиатора и да заявите, че няма да ползвате отоплителна мощност в тази стая за сезона.

5) Здравословната температура е 18-20 градуса, всичко отгоре е безмислено надуване на сметките.

6) Уплътнете добре вратите при праговете. Ако не е сменена дограмата ви или не сте изолирали жилището – спестете за тези подобрения или вземете изгоден кредит за енергийна ефективност с 20% надолу от сумата. Ако целият ви вход се включи в такъв проект – намалявате цената с 30%.

Сметката за ток

1) Ако се отоплявате на ток, много от горните съвети важат и в този случай.

2) Ползвайте нощната тарифа – например за пране или за готвене /ако имате печка с таймер или машина за хляб/

3) Купувайте си уреди с енергиен клас А. Не ви трябва голям хладилник, ако няма с какво да го напълните. Нека телевизорът ви да е икономичен LED модел.

4) Не оставяйте уредите да работят безсмислено. Зарядните устройства не трябва да стоят в контакта за постоянно – колкото и да е странно, това се отразява на сметката в края на месеца. Изградете си навик да гасите осветлението, когато не го ползвате. Поставете енергоспестяващи крушки. Ако имате полилеи с повече от една крушка, не светвайте всички наведнъж – за повечето дейности не ви тряба ярка светлина.

5) Ако нямате парно може да си сложите камина с водна риза и помпа. В камината може да се готви, а може и да се ползва бойлер със серпентина, който също да се затопля от инсталацията. Можете да готвите на газ /ако не ви е страх/– например на комбинирана печка с газови и обикновени котлони.

6) Лятото можете да ползвате соларна система за нагряване на водата – мой познат си купи на промоция за 500 лв. и е доволен. Ако имате вила, можете през топлите месеци да си нагрявате вода в черен варел и да я ползвате за миене и къпане.

Сметката за вода

eco21) Научете се да не оставяте водата да тече, докато говорите или сапунисвате съдовете, купете си миялна машина /пести препарат и вода/.

2) Къпете се ежедневно по не повече от 10-15 мин. /е, отвреме на време си трябва за релакс и дълга баня/.

3) Пускайте казанчето на тоалетната на половин вода, оправете течащите кранчета!

4) Чистете с парочистачка – пестите препарат и вода.

5) Събирайте дъждовна вода и поливайте цветята с нея. Навремето в къщата на село имахме шахта с дъждовна вода и понеже водата от кладенеца беше варовита, ползвахме за къпане тази. Това разбира се беше преди да ни прекарат водопровод.

6) Когато дрехите не са замърсени, перете на по-кратки програми, пропуснете предпрането или пуснете ½ вода, ако имате такава опция.

Очаквайте прадължението с още идеи, а междувременно дайте и вашите съвети и предложения. Разчитам на вас!!! J

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ше може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 11:10

4 коментари

 • икономични лед крушки
  икономични лед крушки Вторник, 11 Юни 2013 09:18 Връзка на коментара

  Напълно подкрепям този съвет, да не оставяме уредите да работят безсмислено. Зарядните устройства не трябва да стоят в контакта за постоянно – колкото и да е странно, това се отразява на сметката в края на месеца. Казвам го и аз от личен опит след кратък експеримент. Хубаво е да изградим навик да гасим осветлението, когато не го ползваме.Да поставим енергоспестяващи крушки.И съм сигурна че ако всеки прави тези елементарни неща сам ще се увери в това.На мен лично с 10 лева сметката ми беше по малак този месец и то само от изключването на лампите когато не съм в самата стая!

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Неделя, 22 Януари 2012 20:18 Връзка на коментара

  Благодаря, Цвети! Радвам се на оценката ти и на теб хубава седмица!

 • Zvetanka Shahanska
  Zvetanka Shahanska Неделя, 22 Януари 2012 17:06 Връзка на коментара

  Много полезно! Браво, Теодора!!!Хубава вечер!Успешна нова седмица!!!:)

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Неделя, 22 Януари 2012 12:07 Връзка на коментара

  В svejo получих следния коментар по статията си и ще го цитирам тук, защото може да е полезен за читателите: "ОТНОСНО ПРОБЛЕМА С ВОДАТА, ИМА НАУЧНО РЕШЕНИЕ, НО НЕ МУ Е МЯСТОТО ТУК! А ЗА СЛАВЧЕВ КОЛЕКТОР И АЗ ПОЛЗВАМ. ТОПЛИ БОЙЛЕРА И ПРЕЗ ЗИМАТА ДО 70 ГРАДУСА НО САМО КОЛЕКТОРА Е 600 ЛЕВА/ СЕЛЕКТИВЕН/, БОЙЛЕРА, КОИТО Е СЪС СЕРПЕНТИНА И ЕЛ. НАГРЯВАНЕ Е 173 ЛЕВА, ЕЛ. И ТЕРМО ДАТЧИЦИТЕ И ДИФЕРЕНЦИАЛНИЯ СРАВНИТЕЛ НА ТЕМПЕРАТУРАТА, ПОМПАТА И ТРЪБИТЕ, ЗАБРАВИХ КОЛКО, НО ВСИЧКО МИ ИЗЛЕЗЕ 1400 ЛЕВА!" - Ники Николов

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics