Влез

Най-добрият доход

Най-добрият доход - 5.0 out of 5 based on 7 votes

  пасивен доходВероятно се чудите какво е това най-добър доход? Нали всички парични постъпления са добре дошли? Няма лоши и добри - парите са си пари!

  Но истината е, че има един ресурс, който е по-ценен от всички останали. И той е времето. Да, именно - нашето лично, индивидуално, кратко, даже мимолетно време, което можем да прекараме в приятни занимания или в тежки задължения.

   От какво зависи това? До голяма степен от финансите, с които разполагаме. /Вижте "От какво зависи финасовото ни благополучие?"/. Когато разполагаме с достатъчно пари, за да можем свободно да избираме как да живеем, без да робуваме на дългове и непосилни сметки, ние имаме възможността да решим с кого, по какъв начин и как да прекараме времето си. Иначе заприличваме на средновековните крепостни селяни /колкото и изтъркано да звучи тази метафора/. Имайки предвид всичко това, вече мисля, че можем да дадем определение за най-добър доход:

  Той отнема възможно по-малко от личното ни време. Ходенето на редовна работа от 8.00 до 17.00 е доста далеч от това определение. Вероятно най-точният пример, приближаващ се максимално да тази идея, са пасивните доходи т.е. тези, които не ви ограбват откъм време и нерви, за да ги получите.

  Такива например са доходите от :

  - наем /рента/. Еднократно сте инвестирали обикновено немалка сума пари в имот и получавате периодично приходи от него.

  - дивиденти и лихви. Имате дялово участие в някоя фирма и вземате ежемесечно процент от печалбата или пък получавате лихва по някой депозит.

 - акции, облигации, ценни книжа или на форекс-пазара. Тук е по-неясно и по-малко или повече рисковано дали ще си получите със сигурност приходите. А и за да бъде този доход пасивен, парите ви трябва да се управляват от друг човек.

   А доходите от сайт или от Мулти левъл маркетинг /каталожна търговия/, към кои спадат тогава?

 Според мен има и пасивен и активен елемент. Това е така понеже, ако не поддържаш сайта си с ново и интересно съдържание или ако не реализираш определен обем каталожни продажби, доходът ще е или нулев или незадоволителен. 

 Наскоро една приятелка ме наведе на мисълта, че писането на блог прилича на МЛМ-а, защото и при двете има йерархия. Например, когато сайтът ти е съвсем нов - има малко статии и няма много връзки, които да сочат към него, той е непопулярен и почти не може да бъде открит от читатели през гугъл и другите търсачки. Но когато сайтът набере скорост, всичко за което авторът пише, има по-широк отзвук, достига до повече хора и носи повече приходи. 

  При МЛМ нещата са подобни - колкото повече познати са обвързани в мрежа с конкретен дистрибутор, толкова нараства процентът на пасивните доходи от тези под него и толкова по-големи отстъпки получава. Не направи ли обаче и лична поръчка, представителят няма да вземе нищо и може да се върне на нулево ниво. 

  Има и друг пасивен доход - този от информационен продукт, онлайн курс, книга, ръководство и др. подобни, защитени от закона на авторското право. При тях вие сте вложили усилие и много знания за написването им. Те могат да са безкрайно полезни на всеки, който си ги закупи, но вашият доход от тях е пасвен, защото не влагате от личното си време при всяка една продажба, както би било ако предлагате услугите си в някаква сфера.

  Аз самата съм автор на такъв информационен продукт - книгата, в която разказвам личната си история в битката с килограмите - "Как успях да отслабна?". Ако ви интересува как вървят нещата с нея - ще ви кажа, че след като я представих в сайта, имам наистина повече продажби, отколкото очаквах. Освен това регистриралите се драстично се увеличават, защото всеки от тях има шанс да я спечели.

  Тя е пример за пасивен доход /макар и сравнително скромен/, въпреки че в този случай дистрибуцията й зависи от това дали поддържам редовно блога си и дали той се развива добре в интернет пространството.

  За финал мога да посоча още една характерна страна на добрия доход - доставя ви удоволствие, докато работите за него. Ако това е така, вие сте щастливци, защото прекарвате времето си по начин, който искате и едновременно с това изкарвате пари. Такъв е и моят случай с поддържането на блога и написването на книгата. През цялото време правя всичко с удоволствие. Стартирах и нов сайт на английски език за рецепти www.cooked-meal.com - това също си е голям кеф. Дано всеки намери такова готино хоби!

  Впрочем, ако искате да получите безплатно книгата ми - регистрирайте се или се абонирайте /формата в дясно/ за новото в сайта. Ако пък не искате да разчитате на шанса, вижте повече за книгата тук, изтеглете откъс и я ПОРЪЧАЙТЕ.

Последно променена наПетък, 10 Май 2013 19:14

2 коментари

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Понеделник, 04 Февруари 2013 20:49 Връзка на коментара

  Адо, съгласна съм с тези определения. Човек непременно трябва да различава пасивите от активите, за да постигне финансова свобода.

 • Personal blog of Adnan Rasim
  Personal blog of Adnan Rasim Понеделник, 04 Февруари 2013 18:27 Връзка на коментара

  Купуваш или инвестираш в активи*, вместо пасиви*, това е истината.

  Актив - Това, което ти изкарва пари без твоя намеса. (или поне минимална)

  Пасив - Нещо, което не ти докарва приходи. (пр. Кола, телефвизор ,телефон, дрехи)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics