Влез

Моите впечатления от Националната конференцията за електронна търговия

Моите впечатления от Националната конференцията за електронна търговия - 5.0 out of 5 based on 5 votes

e-commerce-workshop С тази статия искам да благодаря на организаторите на Конференцията за електронна търговия за безплатната покана, която спечелих от тяхна томбола. Искам да изкажа благодарност и към лекторите, които са отделили от своето време, за да споделят безценните си опит и знания.

 Как се озовах на конференцията?

 Редовните читатели на блога знаят, че от известно време обмислям възможността да разработя свой онлайн магазин. /припомнете си тук/. На първо място страстта ми към присъствието в интернет беше свързана с блогването, след което логично започнах да обмислям варианти как да монетизирам хобито си и да го превърна в източник на допълнителен доход.

 Хрумна ми, че продажбите по интернет са един от най-сигурните начини да постигна целта си, но не исках първоначално да влагам много пари в идеята си. Аз вярвам, че човек може с малък или нулев бюджет да стартира собствен бизнес. Затова започнах от първата фаза събирането на информация и образоването.

 Преборих се сама със създаването на блога си на доста сложната на пръв поглед платформа - Joomla, но мислех, че са ми нужни още познания. Затова записах курс по електронна търговия, спонсориран от европейска програма „Аз мога повече“. Курсът е доста сериозен 10-месечен и ти издават професионален сертификат.

 По време на обучението един колега сподели линк „Спечелете безплатен пропуск за ecommerce Workshop” /първата Национална конференция за електронна търговия./ Условието беше да сложа коментара си, като накратко напиша какъв онлайн бизнес бих искала да разработя. Не бях от щастливците, изтеглени от лотарията, но въпреки това спечелих безплатен пропуск. Вероятно някой от тях се е отказал. За малко и аз да не отида, защото се разболях, но се почувствах малко по-добре и присъствах на 5-те основни модула на събитието.

 Ето и моите впечатления от събитието:

 konferenciq-el.-targoviqПървото издание на конференцията се проведе на 28 септември 2013 в бизнес хотел Анел, София. Билетите варираха според записването между 50 и 180 лв. От присъствието си там се убедих, че за електронна търговия в България е време да се говори, макар и обемите на онлайн продажбите все още да не са впечатляващи.

 Една от приблизителните статистики за  ел. магазини, посочена от един от лекторите /Сокол Соколов, собственик на host.bg/ беше, че съществуват ок. 1200 актуални такива, които са и реалната конкуренция на желаещите да се занимават с онлайн продажби. Всъщност броят им е много повече, но някой от тях не са активни, а други се ползват просто като каталози на съществуващи офлайн бизнеси и не се оптимизират достатъчно. 

 Но нека разкажа от самото начало как протече събитието. На първо място искам да благодаря на организатора Александър Жечев, които много приятно и логически ни въведе в атмосферата на конференцията. Не знам защо неговото име не се споменава нито на официалната страница на уъркшоп-а, нито на фен-страницата във Фейсбук, а негова е заслугата за гладкото протичане на събитието.

Конференцията беше разделена в 5 логически модула:

 1. На първо място беше правният. Естествено преди да започнеш каквато и да било дейност трябва да се запознаеш със законите, който я регулират. Гергана Бишева от Комисията за защита на потребителите и адвокат Георги Тошев разясниха законовата рамка на продажбите по интернет. Не е най-интересната материя на света, но затова пък е много полезна.

 2. След това логически идва техническия модул. Реалното разработване на магазина и трудностите, с които се сблъсква всеки начинаещ бизнес. В тази част Станислав Ляушкин от Русия – програмист и собственик на софтуерна компания, разказа за проблемите с които се е сблъсквал при разработване на семейния си онлайн бизнес и посочи начини за автоматизиране на работните процеси, които реално пестят пари.

 Сокол Соколов, собственик на host.bg /генерален спонсор на събитието/ даде полезна информация за развитието на електронната търговия у нас. Представи и услугата cloud hosting (хостване на вид виртуален сървър с множество предимства пред реалния), която е оптимално решение за разрастващи се онлайн бизнеси. На мен ми беше интересно макар и да не е приложима при стартиране на всяка онлайн инициатива.

 e-commerce-workshop3. Следващият модул беше маркетинг. След като вече имаме работещ онлайн магазин трябва някак да привлечем клиенти. Определено доста увлекателна материя.

 Димитър Димитров и Стефан Чорбанов от фирма Стеник направиха много добри и изчерпателни презентации по двете теми, които вълнуват всеки, който иска да продава през интернет – как да накара хората да посетят сайта му, да ги задържи там и да ги подтикне към повторни покупки.

Оля Антонова от Beesocial.bg ни въведе в тайните на продажбите през Фейсбук фен-страницата на сайта ни. По доста забавен начин, нагледно ни показа какво трябва да направим, за да имаме успешна страница в най-посещавания сайт в световен мащаб – Фейсбук.

 4. След като осъществим продажбата, следва тя да бъде транспортирана до клиента т.е. наред е логистичния модул.

 Станко Йорданов (Виа Пост ООД) ни разказа за процесите по комплектоване и изпращане на стоките. Посочи интересни факти за най-големия електронен магазин в света – Amazon.com. В зората на създаването му младежи на ролкови кънки са обикаляли складовете и са комплектовали клиентските поръчки, а в днешно време това се прави от роботи и има специализирани поточни линии за пратките. Голяма популярност в САЩ добиват доставките до 1 час след потверждение на поръчката.

 Павел Пенчев, прокурист във фирма Еконт, разказа за нововъведенията в куриерските услуги, които са еволюирали до такава степен, че освен облекченията в счетоводната сфера, можем да се ползваме и от допълнителни екстри като специални поръчения към куриерите. Като например да пуснат на клиент песен от i-pad-a си или да му пожелаят нещо от името на изпращача на пратката.

 5. Последен беше финансовият модул. Логично след приемане на стоката от купувача следва заплащането. Имаше доста дискусии дали всъщност не трябва да е обратното. В много страни човек първо прави плащане, а след това си чака стоката, но българският манталитет просто не е такъв. Нямаме доверие и това много често е оправдано за съжаление.

 В този модул Георги Маринов (изпълнителен директор на Датамакс / ePay / B-Pay / EasyPay) разказа за бъдещето на електронните плащания. Той не отрече тенденцията, че куриерската услуга е номер едно сред българските потребители, когато става въпрос за доставка на стоки, но при извършването на услуги от разстояние определено електронните разплащания са най-практични. Бъдещето е и в България да се въведат иновационни сиитеми за плащания през телефона, които вече са факт в развитите страни.

 Лично мен конференцията ме впечатли с нивото на лекторите, което определено беше на супер експерти, както ги нарече и организатора на събитието. Техните презентации можете да изтеглите от тук. Ако искате да стартирате електронен магазин или вече имате такъв, това е мястото където ще можете да си съставите пълна картина на това с какви проблеми ще се сблъскате и най-важното различните методи за разрешеването им. Да не подценяваме и силата на контактите, които можете да завържете, по време на такива събития. 

Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 15:01

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics