Влез

Как да се преборим със страховете и навиците си?

Как да се преборим със страховете и навиците си? - 5.0 out of 5 based on 6 votes

 preodoliavane na_strahaЗабелязали ли сте, че в живота едни хора постигат с лекота това, което за други е кошмар и е много трудно. Някои не могат да плуват, други обожават водата, някои не могат да шофират, а за други това е любимо хоби, някои се страхуват от високо, а други с удоволствие скачат с бънджи.

 А доста често хората, които не успяват да свалят излишните килограми, не желаят да се лишат от удоволствието, което им доставя храната. Необходима им е силна емоция, която ги разтоварва. Нещо като цигарите и алкохола за други.

 Разпитвала съм например много бивши пушачи как са успели да са откажат от пушенето. Отговорът, които получавам в над 90% от случаите, е: „Просто един ден реших, че ще ги спра и го направих от раз”. Някои добавят: „Имах здравословен проблем и това ме стимулира да ги откажа”.

 Аз си мисля, че всичко е в нагласата. Ако вярвате, че цигарите са невероятно удоволствие, от което се лишавате и животът ви ще стане по-сив и скучен без тях, никога няма да ги спрете.

 Но ако помислите от друга гледна точка - например че пушенето ви отнема много от времето и парите и ви прави зависими и слаби и ако се ядосате на себе си, че си го причинявате, тогава вече имате шанс да откажете завинаги цигарите.След време ще се радвате на по-добър тонус и свеж тен и ще избегнете абстилентната криза.

 Същото важи и за емоционалното хранене – то е мимолетно удоволствие, което ни прави зависими и е породено от нуждата ни да си доставим радост и да изпитаме удовлетворение от живота. А има толкова много начини да бъдем щастливи и едновременно с това свободни и да не се подчиняваме на слабостите си.

 Всеки може да си намери хоби, което да развива интелектуалните и физическите му способности вместо да робува на дребни зависимости. Е, разбира се няма напълно свободни хора.

 Както казва героят на Казандзакис Зорбас Гъркът – цитирам по памет „Някои си мислят, че са свободни, но само въжето, с което са вързани, е по-дълго”. Това е така, понеже сме обвързани от порядките на обществото, от възпитанието си, от близките си и донякаква степен сме зависими. Но поне можем да се освободим от слабостите, които са вътре в нас, тези демони които бушуват и ни пречат да живеем без съжаления и угризения.

 Всички слабости могат да бъдат преодолени, както и страховете. И ние сме постигали това многократно. Вероятно повечето от нас си спомнят как в началото ги е било страх да плуват, да шофират, да карат кънки на лед, да се отпуснат да говорят на чужд език и др. Някои вероятно още не могат да извършват част от тези дейности, а други са ги овладели.

 Механизмът, по които постигаме едно от тези неща е същият, по които постигаме и останалите – практика и хвърляне в „дълбокото”, претърпени провали, срам и страх, докато е постигнем каквото искаме. А няма по-хубаво чувство от това да усетиш, че МОЖЕШ, че успяваш да направиш нещо, от което си си страхувал и сам да се надсмееш над себе си за предишната си слабост.

 Всяко едно ново умение или превъзмогване на някакъв страх, ни прави по-силни, по-независими и свободни. Да, наистина по пътя може да изтърпим и много неприятности, но по-одобре е да не се отказваме, защото какъв е смисълът на всичко преживяно, ако не постигнем успех?

 А вие как превъзмогвате страховете и слабостите си? Споделете опита си в коментарите.

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 14:37

6 коментари

 • Теодора Дончева-Влаховска
  Теодора Дончева-Влаховска Събота, 07 Март 2015 12:11 Връзка на коментара

  Боби, напълно възможно е да изпитваш постоянен глад точно, защото си уморена или недоспала. Това често води до увеличаване на теглото, понеже мозъкът и целия организъм отчаяно търсят варианти за набавяне на енергия. Може да помислиш за някакви разтоварващи хобита, техники за намаляване на стреса и за по-дълъг и качествен сън - http://www.zdravduh.com/2011-11-14-08-57-49/2011-11-14-09-08-05/item/143-%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%BE

 • Bobi
  Bobi Петък, 06 Март 2015 20:47 Връзка на коментара

  Ами аз съм спирала цигарите от раз, за един ден ,а бях страстна пушачка. Но с яденето не мога! Спортувала съм, хранила съм се здравословно, но от както родих не мога и не мога и не мога!!! Мислих си, че имам воля за всичко, но явно не :) Абсолютно всеки ден започвам здравословно и вечерта се наяждам, че чак ми е лошо. Отдавам това на умората, но дали ?

 • Vanya Grigorova
  Vanya Grigorova Неделя, 15 Септември 2013 23:49 Връзка на коментара

  Хубави съвети! Мога само да добавя, че промяната трябва да започне веднага. Баща ми обичаше да казва "Искаш ли нещо да не стане, отлагай го!".

 • Теодора Дончева-Влаховска
  Теодора Дончева-Влаховска Четвъртък, 27 Юни 2013 18:14 Връзка на коментара

  Много добра статия наистина. Изпитвала съм подобно чувство, когато ми се е налагало да говоря пред публика и веднъж кагато скочих от един мост в реката.

  Вероятно не сама тогава, но тези са нещата, които първо изплуват в съзнанието ми.

 • Теодора Дончева-Влаховска
  Теодора Дончева-Влаховска Четвъртък, 27 Юни 2013 17:03 Връзка на коментара

  Пътешественик, много добре казано - да заместим лошите навици с добри. Всеки има и полезни и вредни за здравето му забавления. От него зависи на кои точно ще даде предимство.

 • Пътешественик
  Пътешественик Четвъртък, 27 Юни 2013 16:49 Връзка на коментара

  Премахването на лош навик става със замяната му с добър. Това, на което давате вашата енергия и вашата емоция, става ваша реалност.
  Казах си, че ако не изритам лошите навици, те мен ще изритат. Отказах се да играя на игри на смартфона ми, като си дадох дума, че всеки път като ми се прииграе, ще започна да чета от моя е-четец (това също обичам). Резултатът е налице.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics