Влез

Гъбите - диетични, полезни и вкусни

Гъбите - диетични, полезни и вкусни - 4.7 out of 5 based on 12 votes

  GabiМоже би смятате, че е невъзможно една храна да съчетава в себе си приятен вкус и полезни свойства, а едновременно с това да е диетична. Със сигурност обаче гъбите отговарят на всички тези условия, освен това са предпочитани и от любителите на месото, и от вегетарианците. Както е известно, те притежават някои качества, характерни за животинското и за растителното царство. Особеното при тях е, че вместо растителна скорбяла, съдържат животински гликоген. 

 Но да се спрем на фактите.

 Защо са полезни?

 Те съдържат витамини от В-група, които действат благоприятно на нервната и сърдечно съдовата система. Имат в състава си витамин Д в количества, съизмерими с тези в кравето масло. Както знаем този витамин благоприятства за здравината на костната система и предпазва от рахит. Жълтите и оранжевите гъби /като Пачи крак/ са източник на витамин А /бета-каротин/.

 Гъбите съдържат и ценни минерални вещества като - калий /повече от бананите/, фосфор /колкото в рибата/, желязо, магнезий, мед, калций, селен, цинк, хром, сяра, йод и др.

  Също така те имат и антиракови свойства - антиоксидантите в състава им като селен, малки количества витамин Е и други помагат в борбата със вредните свободни радикали. Последните представляват агресивни молекули кислород, които ако не бъдат неутрализирани, могат да увредят структурата на клетките ни. 

  Освен това понеже те образуват вещества, които ги предпазват от бактерии и други вредители, са полезни и в разработването на медикаменти. Пример за това е пеницилинът, които е продукт на обмяната на веществата на гъбите. 

  Те повишават и чувствителността на клетките към инсулина и по този начин предпазват от развиването на диабет 2-ри тип.

 Защо са диетични?

  Те съдържат фибри, които засищат. Протеините в състава им са от изключително качество - едни от най-ценните аминокиселини.

  Въглехидратите са минимално количество. Мазнините са от порядъка на 0,5% и са от полезния тип - ненеситени. Гъбите са с голямо съдържание на вода - достига до 90%. Те са ниско-калорична храна, като 1 кг. гъби отговаря на ок. 250 гр. говеждо месо, така че могат смело да бъдат консумирани и когато сме на диета

 Гъбите съдържат и ензими, повишават отделянето на стомашни сокове, но въпреки това са трудно усвоими и трябва да се избягват от хора с чувствителна храносмилателна система.

 Освен това е добре да се консумират пресни, защото когато престоят могат бързо да се развалят. Опасни са, защото могат да натрупат големи количества вредни метали като кадмий и олово.

  Гъбите са идеално допълнение към салати, прекрасна добавка за сосове, а и от тях стават вълшебни супи. Те са една от най-полезните и диетични храни и си заслужава да присъстват на трапезата ни. 

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ше може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 11:32

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics