Влез

Защо остаряваме?

Защо остаряваме? - 5.0 out of 5 based on 4 votes

zashto-ostariavame Остаряването и смъртта на клетките ни са процеси, заложени в нашето ДНК още от раждането ни. Но реално навършените ни години не винаги отговарят на скоростта, с коята стареят органите и клетките ни. При някой този процес е по-бърз, а при други по-бавен.

На какво се дължи това?

 Наскоро прочетох книгата на д-р Марк Липонис "Ултра Дълголетие", в която авторът твърди, че най-съществената причина за стареенето е заложена в имунната ни система.

 Тя е изключително сложна и със сигурност контролира и продължителността на живота ни. За това говори и фактът, че низшите организми, които нямат сложна имунна система, като вирусите, реално са безсмъртни. Раковите клетки с увредено ДНК също нямат заложен механизъм за самоунищожение.

 Има и низши растения, които са изключетелно прости и живеят значително по-дълго от нас хората - открита е трепетлика на 80 000 години, 43 000-годишна Кралска ломация, подземни гъби на повече от 2 000 години и т.н. Някои видове жаби след като замръзнат в студените месеци се размразяват и продължават живота си. Това не може да се случи при нас хората. 

vaznikvane na imunata sistema Как е възникнала имунната система?

Една от теориите за възникване на имунната система е, че две низши форми на живот са се слели и са заживели в симбиоза. Например вид гъба се е сляла с чехълче или медуза с праисторическа амеба и те са се защитавали взаимно. Амебата е поглъщала всички вируси, бактерии и плесени, които са заплашвали приемника й, а той й е осигурявал безопасна среда. От този момент нататък се е дублирала ДНК и на двата индивида и се е появила първична форма на имунната система.

 С времето и еволюцията се е получила днешната сложна имунна защита, която обаче е и ключът към стареенето и собствената гибел. Д-р Липонис твърди, че причината за бързата остаряване е именно прекалено агресивната и активна имунна система, която атакува собствените органи и уврежда клетките ни. Тя е причината за алергиите и автоимунните заболявания, които са бича на съвремието ни.

Какво представлява имунната система?

 Учените са открили над 20 вида имунни клетки и продължават да откриват нови и нови. Имунната ни система може да бъде оприличена на системата за вътрешна сигурност в страната ни. Имаме гранична полиция, която пази територията ни, имаме разузнавачи и армейска част. По подобен начин са "профилирани" и имунните ни клетки.

 Но остава въпроса защо имунната ни система ни кара да стареем?

 Не трябва ли тя да е наш приятел, а не враг, от който да се пазим? В хилядолетната човешка история никога света около нас и начина ни на живот не са се променяли толкова бързо, колкото през последните 100-тина години. Водим стресиращ и застоял начин на живот в замърсена околна среда. Всичко това обърква имунитета ни и го обръща срещу собствените ни тъкани, органи и клетки.

 Все пак има начин да живеем в синхрон с имунната си защита. В книгата Ултрапревенция са посочени 7 стъпки, които могат да ни помогнат в борбата със стареенето. За тях ще ви разкажа в отделна статия. Преди д-р Липонис да пристъпи към разрешението на проблемите ни, той ни дава кратък тест, със който да устанвим с каква скорост тялото ни напредва във възрастта.

От какво зависи дали ще имаме спокойна имунна система?

Част от въпросите, на който трябва да си отговорим са:

1) Изпълнено ли е със стрес ежесдневието ни?

2) Живеем ли в голям град с много замърсявания?

3) Налага ли ни се често да пием антибиотици?

4) Имаме ли по-големи братя и сестри или сме единствено или най-голямо дате в семейството?

5) Спортуваме ли?

6) Разсмиваме ли някого в ежедневието си?

7) Тананикаме ли си? 

8) Пушим ли?

9) Изпадали ли сме в депресия скоро? 

10) Самотни ли сме?

11) Приемаме ли допълнително хранителни добавки и витамини?

12) По-голяма ли е талията ни от ханша?

13) Близо ли сме до идеалното тегло или напротив?

14) Имаме ли баба или дядо живели повече от 80 години?

15) Позитивно настроени ли сме като цяло?

16) Храним ли се по повече от 3 пъти на ден?

17) Какво е било теглото ни при раждането? и др.

 Всички тези показатели говорят за това доколко спокойна е имунната ни система и съответно с какво темпо остаряваме. Ние не можем да влияем на всички външни фактори, които ни водят към гибел като земното притегляне и радиацията, но за щастие ние сме в състояние да контролираме донякъде тези процеси чрез 7-те стъпки, които ще ни помогнат да се запазим по-дълго млади. За тях ше ви разкажа в следваща статия.

 Вижте още "Бъдете здрави. Узнайте как..."

Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наЧетвъртък, 16 Октомври 2014 16:59

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics