Влез

Финансова свобода (93)

5+ причини защо аудио книгите са ценни за всеки

5+ причини защо аудио книгите са ценни за всеки - 5.0 out of 5 based on 1 vote

  Какво си мислите като чуетеаудио книга“? Дали сте от хората, които обичат класическия хартиен том и се отнасяте пренебрежително към този формат? Или пък сте от тези, които се тупат в гърдите: „Не съм прочел нито една книга през живота си! Защо да чета, като има клипчета, от които мога да науча всичко?!“ Сред моите познати има представители и на двете групи. Именно затова пиша тази статия. Искам да изтъкна 5+ причини защо аудио книгите са ценни за всеки.

(1 глас)

Играта на парите

Играта на парите - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 Защо повечето хора ги е страх да си признаят, че изкарването и управлението на парите е като игра? Даже стратегически игри показват точно как работят парите. Не че препоръчвам дългото пилеене на време с компютърни игри, но принципите са си заложени там, стига да имаш очи да ги видиш.

 Преди време играех една такава лека онлайн игричка, която ме накара да се замисля. Изтърпете ме да ви разкажа за какво става въпрос в нея, а после ще ви обясня защо.

 Тя се състоеше горе-долу в следното:

(1 глас)

Икономически проблеми, на които българските кандидат-президенти трябва да наблегнат

Икономически проблеми, на които българските кандидат-президенти трябва да наблегнат - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Интересно ли ви е да получите гледна точка за България от британски финансов експерт? Днес поканих в сайта като гост-автор Греъм Матюс (Graham Matthews) да сподели своите виждания за изборите в България, развитието й в ЕС, банковата криза и др. Ето и статията, която той ми изпрати (преведена от мен):

 Не само САЩ се подготвят за важни избори през 2016 г. България е изправена пред нови президентски избори през есента и листата с потенциални кандидати скоро ще бъде обществено достояние. Настоящата дясно центристка управляваща партия ГЕРБ предстои да обяви кандидата си и дали президентът Росен Плевнелиев ще участва за втори мандат.

 Има много важни проблеми, на които кандидатите да застанат начело на държавата трябва да наблегнат в кампаниите си. Икономиката е винаги съществен фактор и има много сходни теми, по които всеки успешен кандидат трябва да заеме силна позиция.

 Банките

 След като банковата криза през 2014 доведе до оставката на българския министър-председател Пламен Орешарски, запазването и преустройството на банките е една от главните икономически цели на страната. Който и да спечели изборите, ще трябва да действа с твърда ръка и да работи за възстановяване на банковия сектор. Особено след молбата до ЕЦБ да надзирава банките и да следи 2 от най-големите през лятото на 2014.

 Членство в европейския съюз

 България се присъедини към ЕС едва през 2007 и е от най-новите членове на съюза. Много хора вярват, че се е присъединила във възможно най-лошия момент, тъй като точно тогава настъпи световната финансова криза. Гръцкия спасителен план, бежанските вълни и други фактори също не помогнаха за укрепването на държавата. Следващия президент ще трябва да заеме позиция за или против ЕС и да предусети общественото мнение и дали е необходимо провеждането на референдум.

 Външно-политически отношения

 Присъединяването към ЕС подобри българските икономически отношения с много държави. И все пак все още страната е свързана и с Русия, а събитията в ЕС и Русия могат да повлияят сериозно вноса и износа й. Много от източно европейските нации продължават да се обръщат към Запада и да загърбват старите съветски връзки. България трябва да реши кое е най-добре за нея в близко бъдеще.

 Българския лев

 Въпреки, че България е член на ЕС, BGN е все още официалната валута в страната. Въвеждането на еврото може да има, както позитивен, така и негативен ефект. Подобряването на представянето на Българския лев ще увеличи форекс търговията и би трябвало да помогне за подобряване на националната икономика. Имайки предвид, че левът е все още в употреба, стремежът да бъде запазен и то на стабилна позиция, ще помогне много на кандидатите, участващи в изборите.

(1 глас)

Новите богати

Новите богати - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 "Новите богати" - какво ли чудо е това? Всеки си има собствено определение за богатство и то обикновено включва материални неща като пари, коли, имоти и модерни джаджи. И както в миналото е имало благородници и крепостници и днес хората се делят по подобен принцип. Модерното робство е работата от 9 до 18 ч. + кредит. Добрата новина е, че ако преди е било невъзможно да преминеш от долно към горно съсловие, сега човек има шанс да го направи. 

 А и все повече се замисляме над факта "Кога всъщност можем да се наречем богати?". Ако управляваш мащабен бизнес, но времето ти е до секунда разграфено и бизнесът ти не може и за ден да бъде без надзор от самия теб, тогава ти не си нещо повече от наемния работник. Даже си по зле, защото много хора разчитат на теб и стресът е голям - може да ти докара безсънни нощи и болести. И можеш ли да се наречеш богат? Материално - да, но пък не разполагаш с най-ценния ресурс, който определя качеството на живота ти - изборът как да прекараш времето си!

 Същото се случва и с част от хората с печеливши професии - адвокати, нотариуси, одитори, уеб дизайнери, програмисти и др. Те не винаги успяват да излязат от така наречената "омагьосана въртележка" => изкарване на много пари => увеличаване на разходите с ипотеки, нова лизингова кола, скъпи екскурзии и глезотии => още повече работа => още повече пари => нови по-големи разходи. 

 Проблемът се крие в това, че те продават времето си=на живота си за пари. Ако нещо се случи и се наложи да спрат работа, това ще ги доведе до фалит. 

 Има един много важен момент, който повечето хора пропускат. Няма да го кажа със свои думи, а ще цитирам дядо си (роден 1916 г.):

 "Ако имаш 100 пари, само докато го преброиш, те трябва да са станали 105!"

(1 глас)

Бизнес идея: Социална мрежа за подаръци

Бизнес идея: Социална мрежа за подаръци - 5.0 out of 5 based on 1 vote

  Обичате ли да подарявате подаръци? Аз определено - да. Но не обичам да подарявам каквото и да е. За мен е голяма радост точно когато подаръкът уцели целта и усетя усмивка и удовлетворение на лицето на човека, който получава Нещото, което иска!

 А случвало ли ви се е да се преструвате, че харесвате определен подарък просто от добро възпитание или понеже държите на приятеля, който ви го дава. Това си е двойна беда, понеже вие сте неудовлетворени, а отсрещната страна си мисли, че всичко е наред и следващия път пак ще получите парфюм, който мразите; цветя, към които сте алергични; и чанта във всички цветове на дъгата, която ще прашасва в шкафа ви. 

(1 глас)

Изпълни желанията си, подреди ума си

Изпълни желанията си, подреди ума си - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 "Да изпълним желанията си"- какво значи това? Да се поглезим и да угаждаме на прищевките си? Да разтоварваме с шопинг терапия? Да си купуваме вещи, за да освободим ендорфини и да забравим за ежедневния стрес поне за малко?

 С риск да разочаровам засилилите се към Мола читатели, няма да говоря за това. При толкова статии за спестяване, изкарване на пари и управление на личните финанси, едва ли очаквате това от мен.

 Но при спестяването има някой странични ефекти, които с натрупване могат да доведат до цялостно неудовлетворение.

 А неудовлетворението=негативна енергия=неуспех.

(1 глас)

Аудио книгите - безплатна информация в удобно време

Аудио книгите - безплатна информация в удобно време - 5.0 out of 5 based on 1 vote

В днешното забързано ежедневие не ни остава време да прочетем всички книги, които искаме, нито да изслушаме всички семинари, лекции и безплатни обучения. Винаги има какво по-важно да правим и да сме на определено място, на което разчитат на нас да бъдем.

 А забелязали ли сте колко загубено време имаме в домакински задължения или придвижване? Защо да не запълним тези часове, през което скучаем или гледаме тъпо в една точка, с нещо полезно? Не знам за вас, но на мен ми е омръзнало като съм в градския транспорт да броя колко са шарките по тапицерията на седалката и да си мисля - "Ох, дано да стигна по-бързо!" Та това са хиляди часове от моя живот, които губя безвъзвратно. Ако направим калкулация колко време прекарваме в досадно чакане или неприятни задължения, вероятно ще излезе, че 1/3 от съзнателния ни живот е не по-смислен от този на мравките например.

(1 глас)

Не е честно!?

Не е честно!? - 3.7 out of 5 based on 3 votes

 Хората имаме склонност винаги да търсим вината в някой друг, но не и в себе си. Губим време в размишления защо не сме по-успели, по-богати, по-свободни. Често обаче не поемаме отговорност за собствения си живот и не осъзнаваме, че нашите съзнателни избори са ни довели до там, където се намираме в момента. 

 Всъщност в унисон с човешката природа това си го признават само успелите хора.

 А кога най-често възкликваме "Не е честно!"

(3 гласа)

Машина за пари за милионери - част 2

Машина за пари за милионери - част 2 - 5.0 out of 5 based on 2 votes

  Тази статия продължава от Машина за пари за милионери - част 1. За нея благодаря на Маргарита Христова, която периодично ми праща качествени материали за сайта. Тя беше и първата от 10-тимата спечелили безплатен пропуск за събитието, която се отзова да ми прати впечатленията си. Ето какво ми написа Марги:

 Благодаря на Теди за билета, който получих за това събитие.

 Втората част на семинара беше фокусирана върху застраховането и дългосрочното инвестиране.

(2 гласа)

"Машина за пари за милионери" - семинар с Робърт Ролих част 1

"Машина за пари за милионери" - семинар с Робърт Ролих част 1 - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 Като медиен партньор на семинара на Робърт Ролих "Машина за пари за милионери", бих искала да ви споделя впечатленията си от събитието в 2 статии. Първата (настоящата) ще е от мен, а за втората ще разчитам на някои от 10-тимата читатели на сайта, които спечелиха безплатни пропуски, тъй като за съжаление по лични причини не можах да остана до края на семинара.

 Понеже това не е първият път, когато съм присъствала на обучение по лични финанси, а и съм прочела някоя и друга книжка по темата, доста от правилата за финансова грамотност, които лекторът изтъкна, вече ми бяха известни. 

 Все пак ето някой доста интересни факти: 

(1 глас)
Абонамент чрез RSS
Real Time Analytics