Влез

Как оцелява малкия бизнес в България?

Как оцелява малкия бизнес в България? - 5.0 out of 5 based on 5 votes

            *Настоящата статия се отнася до конкретен бизнес, разработен през последните 16 години

        БизнесОцеляване на малкия бизнес у нас/Картинка:www.sxc.huКакво е необходимо, за да оцелее една малка фирма в България?Ще ви споделя мои лични наблюдения, като нямам претенцията да обобщавам или да генерализирам изводите си въобще за целия набор от такива фирми.  Ще разгледам факторите, който са помогнали за просъществуването на конкретен малък бизнес /в качeството си на частично участие в него/. Той е създаден от периода на най-голямата криза 1996-7 и е успешно ръководен до днес. Става въпрос за компютърна фирма, създадена от изключителен професионалист .

1) Сферата на дейност. На първо място, за да може един бизнес да издържи през периоди на възходи и падения на пазара, е необходимо да се развива в област, която винаги ще е актуална – не може да се мине без нея! Както видяхме строителството и например бижутерийната промишленост, не са в своя възход по време на криза. Естествено колапсите на пазара влияят във всеки един бранш, но IT сферата определено е далече от най-пострадалите отрасли. Всяка една фирма има нужда от изправни и работещи компютри, за да развива бизнеса си. Няма вариант в ерата на комуникациите да се мине без помощ от компютърни специалисти. Дали е въпрос на шанс, късмет или далновидност да избереш такава сфера на развитие, оставам на вас да решите.

2) Конкуренцията. Компютърната фирма, която е обект на настоящата статия бе създадена от нулата, почти без средства и то в наситена пазарна ниша. Какво можеше да се направи, за да оцелее? Вариантът е коалиция с някои от по-големите играчи, например като подизпълнител. Трудно е да се плува срещу течението, така че когато си малък, вариант за оцеляване е симбиозата с конкуренцията. Добре е обаче да се запази автономност, за да може след време да се мисли за разрастване на бизнеса.

3) Наборът и качеството на услугите. Кое е уникалното, което кара Негово Величество – Клиентът да се обръща отново и отново към определена фирма? Това е ясно като бял ден – трябва да получава всичко, което му трябва на едно място. Защо да ползва няколко доставчика на услуги, когато при един ще получи всичко, от което се нуждае и то с необходимото качество. Колкото по-разностранни са възможностите, толкова по-добре. На това разчита и въпросната малка фирма, която е вече от 16 години на пазара.

4) Инвестицията. В случая основната инвестиция са не големите финанси, а влагането на интелектуален труд и време за равитие. Това е доста изтощително, защото IT сферата е една от най-бързо разрастващите се в света. За да си в крак с времето, трябва постоянно да четеш и да се интересуваш, дори за кратък период да се откъснеш, губиш нишката и трудно наваксваш. Според мен това е най-голямото предизвикателство, за един специалист.

5) Контактите, междуличностните отношения, мрежата от клиенти. Това е едно от най-важните условия, за да се оцелее и да се развие една фирма. Сега в условията на жестока криза, верните, дългогодишни клиенти са спасението за малкия бизнес. Абонаментите за поддръжка и поръчките са необходимата основа, която плаща сметките и разходите. Оттам нататък се надгражда за заплати и скромна печалба в сегашните пазарни условия. Издържалите проверката на времето отношения помагат изключително много, именно за това е трудно един млад бизнес да се развие при сегашните условия на криза.

6) Мениджмънтът и личната заинтересованост на собственика. В случая става въпрос не само за добро управление , но и за невероятен професионализъм. Малко фирми могат да се похвалят с управител, който е и изключителен специалист в сферата на фирмата, на която е начело. Сигурно много от вас ще кажат, че това не е и необходимо и че мениджърите трябва само теоретично да са наясно с предмета на дейност на предприятието си. Но аз смятам, че в малкия бизнес това е незаменим плюс и може само да е само от полза.

7) Защо една малка фирма успява да оцелее през няколко вълни на криза, докато големите предприятия загиват едно по едно. Естествено причината е в ниските разходи на малкия бизнес, който го прави гъвкъв и по-малко зависещ от сътресенията, които се оказват пагубни за "големите риби". 

Не са много фирмите, които съумяват да просъществуват в условията на пазарен капитализъм през последните 16 години. Затова реших да изтъкна принципите на оцеляването на малкия бизнес у нас. Остава въпросът защо тази фирма не се е развила и разрастнала през последните години и отговорът за мен е ясен - тежките пазарни условия и липсата на инвестиция на достатъчно свежи пари. Така че ако имам възможност да инвестирам, бих избрала този тип бизнес. А вие?

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ше може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 11:18

5 коментари

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Сряда, 08 Февруари 2012 18:38 Връзка на коментара

  Рекламирахме с Google adwords. Аз освен брошурките, които направих, изработих и 2 банерчета и наш приятел, който има сайт за игри го пусна там - "Нова компютри - компютрите за игри"! Аз бих писала и компютърен блог, но не съм толкова наясно в детайли със сервиза и технологичната част.

 • Стойне Василев от Блогът на Бат Тони
  Стойне Василев от Блогът на Бат Тони Сряда, 08 Февруари 2012 17:02 Връзка на коментара

  Сайта не е лош. А мислили ли сте да рекламирате и online, за да развиете електронния магазин?

  Аз когато търся да си купя някаква техника разглеждам доста ревюта (включително и в блогове) и форуми. Ако там има банер или линк на електронен магазин за такава техника, веднага го разглеждам. Така че може да рекламирате в такива сайтове (ако вече не сте го направили).

  Успех на бизнеса!

 • Стойне Василев от Блогът на Бат Тони
  Стойне Василев от Блогът на Бат Тони Сряда, 08 Февруари 2012 13:44 Връзка на коментара

  В тази връзка, познавам един човек, който се занимава със собствен бизнес от доста дълго време. Добър професионалист е и няма клиент, който да влезе в неговия магазин без да си купи нещо. Самия факт, че бизнеса е оцелял толкова време е показателен.

  Но този човек не е "бизнесмен" или "търговец" в истинския смисъл на тези думи. Той е по скоро занаятчия. Не разбира каква е силата на рекламата и контактите с различни хора. Неговия бизнес е локален - клиенти са само хора от квартала. Но това е един наистина много малък пазар. С неговите умения може да е един от най-добрите в България и да продава продуктите си в цялата страна.

  Като него познавам доста хора. Част от тях осъзнават какво могат да постигнат, дават си малко повече зор, инвестират в знания и в повечето случаи успяват.

  Какво пречи на тези хора да успяват? Според мен ограниченото мислене и задоволяването с това, което имат в момента. Това е и основната пречка и за хората на заплата да си намерят по-добра работа.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Сряда, 08 Февруари 2012 12:44 Връзка на коментара

  Да, Тони, аз точно това съм имала предвид, че собственикът съчетава в себе си и двете качества. А относно липсата на разрастване на фирмата - има много фактори, но ще отнеме време и може би няма да е интересно да ги разказвам тук :)

 • Стойне Василев от Блогът на Бат Тони
  Стойне Василев от Блогът на Бат Тони Сряда, 08 Февруари 2012 11:45 Връзка на коментара

  Поздравления, че фирмата е оцеляла толкова много години и продължава да се развива. По точка 6 (Мениджмънтът и личната заинтересованост на собственика) моя опит показва, че собственика на такъв малък бизнес трябва много добре да си познава дейността, а да не е само мениджър.

  Но ако е само експерт, а не добър мениджър, фирмата му най-вероятно ще оцелява, но няма да се развива и ще остане на едно и също ниво за дълго време.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics